fbpx

NS schrapt treinen Noord-Holland voorlopig toch niet

02 apr 2014 15:16

De Nederlandse Spoorwegen gaan het komende jaar het aantal treinen op het traject Haarlem en Uitgeest niet verlagen. Dat schrijft directeur Hans Peters in een brief over de voorgenomen dienstregeling voor 2015. De spoorwegen wilden van de intercity tussen Alkmaar en Haarlem een sprinter maken, en de sprinter tussen Amsterdam en Uitgeest schrappen.

Het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV) ging daar echter niet mee akkoord en wil praten over een alternatief. Peters geeft in zijn brief aan dat NS dat wel wil, maar dat het bedrijf hoe dan ook vindt dat verandering op de spoorlijn ´nodig´ is.

De uitkomst van het overleg moet bovendien in september zijn vastgesteld in een ´helder´ uitvoeringsplan. Peters hoopt dat de partijen er onderling uit kunnen komen, want anders wil NS in 2016 alsnog de opgeschorte plannen doorvoeren. De spoorwegen willen veranderingen op het traject doorvoeren vanwege de lage aantallen passagiers in de daluren.

De afgelopen jaren is het nauwelijks voorgekomen dat NS bestaande treinen wil schappen, een enkele vroege of late trein nagelaten. Al 30 jaar rijden er tussen Haarlem en Alkmaar vier treinen per uur. De afgelopen jaren zou het aantal treinreizigers alleen maar zijn toegenomen. Dat er nu dus onvoldoende reizigersvraag zou zijn voor het treinaanbod is opmerkelijk.

Door de nieuwe concessie-regels gaan er volgend jaar op sommige trajecten ook meer treinen rijden. Ieder station van het hoofdrailnet moet minimaal twee keer per uur bediend worden. Om dat te realiseren gaan er tussen Arnhem en Ede-Wageningen, Breda en Dordrecht, Roosendaal en Dordrecht en Heerlen en Sittard in de daluren meer treinen rijden.

In het weekend gaan bovendien meer nachttreinen rijden. In de nachten van vrijdag op zaterdag rijdt er rond 01.00 uur een extra trein naar steden als Zwolle, Alkmaar, Deventer, Rotterdam, Haarlem, Dordrecht en Utrecht.

Verder worden er meer intercity´s ingezet tussen Amersfoort en Deventer, meer sprinters tussen Nijmegen en Wijchen en is het de bedoeling dat de sprinter tussen Utrecht en Breukelen gaat doorrijden naar Amsterdam.

Ook vertrekt de eerste intercity die tussen Amsterdam en Berlijn rijdt vanaf volgend jaar twee uur eerder. De eerste trein vertrekt dan rond 05.00 uur uit de hoofdstad zodat reizigers in de ochtend al in Berlijn kunnen arriveren.

Novum / Treinreiziger.nl