fbpx

NS top verzocht Abellio directeur niet alles te vertellen

28 apr 2015 17:50

NS topman Timo Huges wist heel goed waarom Abellio de voormalig concessiedirecteur Limburg van Veolia wilde binnenhalen. Dat zegt Abellio en Qbuzz directeur Annemarie Zuidberg tegenover RTL Nieuws. Volgens haar verzocht Huges om niet de gehele waarheid aan de onderzoekers te vertellen. "80 procent van de waarheid is ook de waarheid" zou hij tegen haar gezegd hebben. Ze krijgt bijval van haar voorganger, Leon Struijk. Die zegt hetzelfde als Zuidberg.

Zuidberg is één van de bestuurders bij Abellio die door de NS top op non actief is gezet. Reden is een intern onderzoek naar mogelijke fraude bij de NS dochter bij de Limburgse OV aanbesteding. De concessiedirecteur van Veolia Limburg speelde op verzoek van Abellio vertrouwelijke informatie door aan de NS-dochter. Abellio won de aanbesteding uiteindelijk, maar volgens de NS top was het bedrijf niet op de hoogte van het schandaal. 

Volgens Zuidberg klopt die lezing niet en was de NS-top wel degelijk op de hoogte. "De voormalig Veolia medewerker heeft zijn werkzaamheden verricht op voordracht van NS. De NS top was wel degelijk op de hoogte" reageert de geschorste directeur bij RTL Nieuws. En verder: "Het was volstrekt duidelijk dat deze medewerker aangesteld werd vanwege de aanbesteding. De afdeling jurdische zaken heeft ook de inzet van deze medewerker beoordeeld. En ook de hoogste lijn binnen NS was volledig op de hoogte."

Daarmee doelt Zuidberg op NS president-directeur Timo Huges. Volgens haar wist Huges dat de medewerker werd aangenomen met het oogmerk de Limburgse concessie binnen te halen. Zuidberg zegt dat ze voordat ze met de onderzoekers sprak is geïnstrueerd door Huges. Die zou hebben gezegd: "80 procent van de waarheid is ook de waarheid."

Zuidberg is sinds 1 februari 2015 directeur bij Qbuzz/Abellio. Haar voorganger, Leon Struijk, bevestigt het verhaal van Zuidberg. Ook Struijk stelt dat de NS-top volledig op de hoogte was van het schandaal.