fbpx

Ook ANWB start met proef achteraf betalen in ov

Eerst reizen, dan betalen. Volgens dat principe begint de ANWB samen met alle ov-bedrijven een proef onder 1250 ANWB-leden die gebruikmaken van het openbaar vervoer. Voor zakelijke reizigers en blinden is reizen op rekening al langer mogelijk. Bij de Rotterdamse vervoerder RET kan iedereen achteraf betalen.

De ANWB maakt het voor het eerst mogelijk dat er bij iedere vervoerder achteraf betaald kan worden. Saldo laden vooraf is dan niet meer nodig. De kaart biedt in daluren ook nog 40 procent korting. De geselecteerde deelnemers betalen 25 euro per jaar om aan de proef deel te kunnen nemen. Dat is inclusief 10 euro reistegoed bij NS en een gratis OV-Fiets abonnement. 

De ANWB zegt woensdag zo zijn leden de mogelijkheid te willen bieden om laagdrempelig te kunnen kiezen voor trein, bus, tram en metro. "De keuze voor het ov wordt aantrekkelijker en het gebruik ervan eenvoudiger. Mensen die weinig reizen bijvoorbeeld, hoeven dan op het station niet eerst te staan hannesen om hun ov-chipkaart met een noodzakelijk bedrag op te laden," zegt een woordvoerder.

De kosten voor een gemaakte reis worden achteraf afgeschreven via een automatische incasso. Deelnemers ontvangen maandelijks één overzicht en een factuur met de gemaakte reizen en kosten. De ANWB heeft 4 miljoen leden. Bijna de helft reist via het openbaar vervoer. Als de proef slaagt, zal worden gekeken wie er allemaal voor een kaart in aanmerking kunnen komen.

(c) ANP