fbpx

Oorlogstreinen naar Spoorwegmuseum voor tentoonstelling

Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht arriveren de komende week bijzondere treinen en ander spoorwegmaterieel. Het gaat om bruiklenen uit onder andere Engeland, Servië, Slowakije en Duitsland, die nog nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest, zo zegt een woordvoerder van het museum. Zondag is de eerste Duitse oorlogslocomotief aangekomen bij het museum.

De wagons en locomotieven maken deel uit van de tentoonstelling ´Sporen naar het front´, die op 30 maart opengaat. "De komst van de trein veroorzaakte een revolutie in de oorlogsvoering. Voor het eerst was het mogelijk manschappen, wapens en voedsel snel over grote afstanden en naar meer plekken tegelijk te vervoeren´´, legt de museumwoordvoerder uit.

Baureihe 52
De spoorwegen in Duitsland hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 1,5 miljoen mensen in dienst om de 40.000 stoomlocomotieven, 980.000 goederenwagens en bijna 400.000 rijtuigen rijdend te houden. Tussen 1942 en 1945 werden er in Duitsland maar liefst 6300 oorlogslocomotieven gebouwd die snel en met weinig middelen geproduceerd konden worden. De serie kreeg de naam ‘Baureihe 52’. In 1989 kwam de locomotief naar Nederland waar hij rijdt voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) en gaat nu onderdeel uitmaken van de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’.

Sporen naar het front
De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht. De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoering en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. 

Andere bijzondere treinen
Het Spoorwegmuseum verwacht dinsdag een trein van Defensie met daarop vijf tanks. Woensdag stopt in Utrecht de zogenoemde Tin Turtle uit Groot-Brittannië, een dieselloc uit de Eerste Wereldoorlog met waterwagen. Diezelfde dag komt naar verwachting ook de Schienenwolf uit Servië aan, een aanhanger met daaraan een grote haak die werd gebruikt om sporen te vernietigen zodat de vijand niet verder kon.

Kanon
In het weekeinde rekent het museum nog op een pantsertrein uit Slowakije, een hospitaaltrein uit Duitsland en een L1 Houwitzer-spoorwegkanon uit Engeland, het grootste nog bewaarde spoorgeschut ter wereld. Het museum laat ook een granaat voor spoorgeschut zien.

Foto´s: De eerste Duitse stoomtrein, die tegenwordig dienst doet bij VSM kwam zondag aan. Copyrights foto´s: Spoorwegmuseum.

Tekst: (c) ANP / Treinreiziger.nl.