fbpx

OV-bedrijven toch naar rechter vanwege staking

23 jun 2011 12:26

De openbaarvervoerbedrijven GVB, HTM en RET spannen een kort geding aan om de staking van volgende week woensdag in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam te voorkomen. Het kort geding van GVB en HTM dient vrijdag in de Amsterdamse rechtbank. De zaak van de RET dient maandag. De rechter doet in beide zaken naar verwachting direct uitspraak, zegt een GVB-woordvoerder.

"Dit zou de vijfde actie zijn. We willen van de rechter horen of de acties wel proportioneel zijn", licht de zegsvrouw toe. "Reizigers zijn al meerdere malen de dupe geweest." De ov-bedrijven zeggen het doel van de acties te begrijpen, maar staan niet achter het middel staking.

Aanslaande woensdag
Medewerkers van GVB, RET en HTM willen woensdag weer actievoeren tegen de bezuinigingen en de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden. In tegenstelling tot de recente 24 uursstakingen wordt het werk deze keer na de ochtendspits neergelegd. Vervolgens gaan de medewerkers naar Den Haag om te protesteren.

Geen gratis Openbaar Vervoer
Reizigers ondervinden naar verwachting overlast tussen 09.00 en 15.00 uur, zegt de GVB-woordvoerder. Eerder had Abvakabo FNV gemeld dat het openbaar vervoer die dag in de spitsuren gratis is, maar dat is na overleg geschrapt.

Ontslagen
Volgens de vakbonden verdwijnen door de aangekondigde maatregelen tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. Personeel van de bedrijven voerden in februari, april en mei ook al actie.