fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

OV in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam staakt maandag tot 7:06 uur

Op maandag 18 maart rijden er van 6:00 uur tot 7:06 uur geen bussen, trams en metro’s in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook het treinverkeer ligt stil. De korte staking is onderdeel van een landelijke actiedag voor een goed pensioen.

66 jaar

De staking duurt formeel van 6:00 tot 7:06 uur, 66 minuten. Daarmee verwijzen de actievoerders naar de pensioenleeftijd, die volgens hen bevroren moet worden. Hoewel de staking formeel om 6:00 uur start, zullen de bussen, tram’s en metro’s vóór die tijd naar verwachting ook uitvallen.

Vertraging in de ochtendspits

De stakingsoproep is gericht aan het GVB (Amsterdam), de RET (Rotterdam) en de HTM (Den Haag). De bedoeling is dat de normale dienstregeling
vanaf 7:06 uur weer opgestart gaat worden. Dan zullen waarschijnlijk niet direct alle bussen, trams en metro’s weer rijden. Naar verwachting zullen alle ritten na de ochtendspits weer rijden.

Begrip

“Mensen die normaal vroeg vertrekken, zijn op maandag 18 maart later op hun werk”, zegt bestuurder van FNV Stadsvervoer Eric Vermeulen. “Maar we doen dit om te voorkomen dat we straks allemaal aanzienlijk langer moeten doorwerken. Dit gaat iedereen aan en we hopen dan ook op begrip van het publiek en de reizigers.”

Treinverkeer

Vandaag is bekend geworden dat de vakbonden ook het spoorwegpersoneel oproepen om het werk neer te leggen tot 7:06 uur. Ook het treinverkeer zal maandag dus later op gang komen.

Disproportioneel

Reizigersvereniging Rover is allerminst te spreken over de stakingsplannen. “De staking is disproportioneel”, concludeert Rover-directeur Freek Bos. “OV-bedrijven hebben niets te zeggen over de pensioenleeftijd maar het is de OV-reiziger die nu de dupe wordt van deze staking.” Rover roept de vakbonden op om er voor te zorgen dat reizigers maandag gewoon op het werk of op school kunnen komen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
appie H.
5 jaren geleden

Toch is t jammer dat de werkenden hierby getroffen worden en niet tante mien die naar de markt gaat.
T voorbeeld klopt toch al niet,by GVB vertekken de eerste trams al om 5 uur,voordat t lptyd rydt zal wel de halve dag duren.

Jan
5 jaren geleden

En daar gaan we weer, de werkenden moeten weer eens de dupe worden, is het niet voor de zeikende chauffeurs dan is het weer iets anders. Staak dan op tijden dat men de werkenden niet dupeert. Pensioen op 66 jaar prima, dat juich ik zeer toe, maar vind eens iets anders uit dan mensen steeds te duperen die afhankelijk zijn van het ov.

Anoniem
5 jaren geleden

Ik begrijp de reden. Wil pensioenleeftijd ook graag naar beneden. Maar waarom de werkenden treffen? Waarom openbaar vervoer? Daar heb ik geen begrip voor.Totaal niet klantvriendelijk en servicegericht. Ik kom nu te laat op mijn werk en velen met mij. Schaam jullie!

Super Henk
5 jaren geleden

Wat als er een grote kaas op station Utrecht landt?

Den Leeuw
5 jaren geleden

De werkenden zouden zich die dag juist bij het protest op het Malieveld moeten aansluiten. Want de werkenden hebben allemaal last van de steeds verder oplopende pensioenleeftijd.
Maar helaas blijft het in Nederland: Als IK maar kan doen en daar kom waar ik moet zijn, dan is het goed. En de rest kan mij verrotten.

Kees
5 jaren geleden
Antwoord aan  Den Leeuw

@Den Leeuw, ik ben al 40 jaar een werkend persoon, maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om iets voor die roversbende FNV te doen. Dat zijn lui die praten alles recht wat krom is, fnv = pvda en pvda = fnv : Weg met die kliek.. Ik ben de stakingen van vorig jaar nog niet vergeten waar ze wel lieten merken hoe ze aan de reizigers hebben gedaht door dagen achter elkaar te staken, dankzij deze fnv bende ga ik niet eens meer met het ov.

Jur
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kees

Corectie: FNV is tegenwoordig SP. De FNV vindt de PvdA niet links genoeg.

Kees
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jur

@Jur, mijn fout 😉 Bedankt voor de correctie, was het even vergeten.

Frans
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kees

Maar alles wat de vakbond wel bereikt heeft in het verleden doe je daar dan ook afstand van ?
Het is soms wel eens goed dat we niet te slaafs achter de werkgever en politiek aan gaan.

Tim
5 jaren geleden
Antwoord aan  Den Leeuw

Typisch dat de FNV altijd staakt bij het OV en bijv. nooit bij Shell, ING, ASML of Aegon.

Roland
5 jaren geleden
Antwoord aan  Den Leeuw

Als 30er ben ik juist blij met het verhogen van de pensioenleeftijd. Als het nu niet wordt gedaan mag ik mijn hele werkende leven krom liggen om een onhoudbaar systeem in stand te houden. Tegen de tijd dat ik dan bijna aan mijn pensioen toe ben komen we er met zijn allen achter dat het toch écht niet betaalbaar is en dat alles moet veranderen.

We worden allemaal steeds ouder, we krijgen steeds minder kinderen, dat betekent dat de pensioenleeftijd navenant moet veranderen. Dat is gewoon logica. Hoeveel en hoe snel de pensioenleeftijd moet oplopen kunnen we over discussiëren.

Berry
5 jaren geleden
Antwoord aan  Roland

@Roland, als 30er? Krom liggen door het werken? Heb je al eens aan de mensen gedacht die zoals Kees al ondervind dat hij al 40 werkjaren erop heeft zitten en heel zijn werk-leven lang premie betaald heeft voor diegene die nu met pensioen zijn. Ik weet niet hoelang jij nu aan het werk bent, maar als ik je leeftijd bekijk zal dat zeker tot je 70e worden als het aan Den Haag ligt, daarbij kun je iemand die pas op zijn 30e begint met werken niet vergelijken met iemand die al op zijn 15e is begonnen, toch een stof om eens over na te denken nietwaar?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Berry

@Berry: Roland zegt iets anders. Hij zegt niet dat hij nu krom ligt door het werken. Roland heeft misschien helemaal geen probleem mee om tot zijn 69e of 70e te werken. Maar doen we nu niets, dan vreest Roland dat hij tot z’n 80e doorwerken. We worden ouder. We willen allemaal zo laag mogelijke lasten, maar zoveel mogelijk lusten. Dat is een moeilijke combinatie. We weten inmiddels al geruime tijd dat de pensioenleeftijd omhoog gaat. Wat mij betreft moeten we eerlijk zijn en zo vroeg mogelijk communiceren over iemands vooruitzichten. Wat wel een punt is: de pensioenen zijn er de afgelopen jaren niet beter geworden. Die zorg kan ik begrijpen, als een pensioen meerdere jaren niet geïndexeerd is.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Den Leeuw

Eigenlijk misschien niet gepast om te reageren, als redacteur. Maar toch:
We weten al meer dan 10 jaar dat de pensioenleeftijd omhoog moet. Met veel pijn en moeite is hij nu één jaartje gestegen. We weten dat meer nodig is om het betaalbaar te houden. Belangrijk is juist: eerlijk zijn, vroegtijdig communiceren. Hoe eerder je het weet, hoe meer je er op in kunt stellen.

Berry
5 jaren geleden

@Hildebrand, ik snap best dat hij geen zin heeft om zich krom te werken en steeds later met pensioen te gaan, maar dat ligt aan dat zootje in Den Haag, Ik heb inmiddels zelf al een fors aantal werkjaren erop zitten en ik heb nu al schrik om nog langer te moeten werken, dat dit stelsel op den duur veranderd moet worden kan ik begrijpen, maar ik vind niet dat mensen van pakweg 55 jaar en ouder dan ook maar langer moeten werken waarvan de meeste mensen al op 14 jarige leeftijd zijn begonnen met werken, als deze mensen bij 67 jaar met pensioen mogen hebben ze 53 jaar gewerkt, je zult het misschien met me eens zijn dat dit schrikbarend veel is. Daarbij hebben we ook aan Den Haag te danken dat mannen en vrouwen zowat verplicht werden om te gaan werken en daardoor geen tijd meer hebben om een groot gezin te stichten want een groot gezin met 1 kostwinner kun je gewoon vergeten omdat alles veel te duur is, ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat we veel van deze ellende aan de politiek te danken hebben waaronder de pensioenstelsel van die men nu veranderd wil hebben.

Otto
5 jaren geleden
Antwoord aan  Berry

Mensen die nu met pensioen gaan kunnen helemaal niet op hun 14de begonnen zijn omdat toen zijn 14 waren de leerplicht al was verlengd tot 16.

Jo Lemmens
5 jaren geleden

Is het weer eens zo ver dat de vakbonden weer met ondoordachte acties komen! Waarom worden de reizigers weer de dupe? Zou het niet beter zijn om maar eens bij het stemmen voor landelijke verkiezing en regionale verkiezing te letten naar verkiezingsprogramma. Bij dit soort items kun je beter op een partij stemmen die en van het OV afblijft en van het pensioen.

Jo Lemmens

Jan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jo Lemmens

@Jo Lemmens, “het probleem is dat de mensen steeds weer op de gevestigde orde blijven stemmen terwijl ze weten dat men al jaren en jaren “genaaid” worden. Het is al vaker bewezen, mensen willen belazerd worden, daarom stemmen ze steeds weer op dezelfde partijen. Misschien word er een signaal afgeven aan de politiek als iedereen niet gaan stemmen.. Ik ben er in ieder geval er helemaal klaar mee met die mooipraters.

l.kugyelkka
5 jaren geleden

Zou een betere actie niet zijn ,om al het O.V. de hele dag kosteloos te laten zijn.dit treft het hoofdkantoor meer, dan een uur niet rijden !!!!

Tim
5 jaren geleden
Antwoord aan  l.kugyelkka

Waarom moet NS worden getroffen, die zijn in dit conflict helemaal when partij.

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  l.kugyelkka

Dat hebben ze wel eens willen doen,maar zijn toen door de rechter terug gefloten.

Anoniem
5 jaren geleden

Er wordt geen rekening gehouden met werkenden en met studenten. Als studente die 1,5 moet reizen iedere ochtend en avond is dit zeer vervelend. Hierdoor kom ik dus te laat op mijn tentamen die zich om 8 uur plaatsvind..

P.laag
5 jaren geleden

Staken is een recht waar heel lang voor gevochten is.Sommige mensen hebben geen historisch besef wel kortzichtigheid. Ik ben vrijdag niet gaan staken. Mocht het maandag een probleem zijn dan pak ik de fiets

P.laag
5 jaren geleden

Staken is een recht waar heel lang voor gevochten is.Sommige mensen hebben geen historisch besef wel kortzichtigheid. Ik ben vrijdag niet gaan staken. Mocht het maandag een probleem zijn dan pak ik de fiets

Kees
5 jaren geleden
Antwoord aan  P.laag

@P.Laag, laat me raden, jij bent lid van de FNV?

Otto
5 jaren geleden
Antwoord aan  P.laag

Helaas wordt het stakingsrecht tegenwoordig door de FNV niet gebruikt voor arbeidsvoorwaarden voor de werknemers maar misbruikt voor politieke stakingen ten behoeve van linkse politieke doelstellingen.