fbpx

Pakketje legt treinverkeer Leiden stil

Het station van Leiden is woensdagochtend rond half negen afgesloten na de vondst van een verdacht pakketje. De politie doet onderzoek. Rond Leiden is geen treinverkeer mogelijk. Hoe lang het station dicht zal zijn, is nog niet bekend.

  • Update: het treinverkeer is omstreeks 13.00 uur weer hervat.

Leiden is een belangrijk spoorknooppunt. Onder andere de treinen vanuit de richting Den Haag rijden via het station naar Amsterdam. Ook de treinen Den Haag – Schiphol – Groningen / Leeuwarden rijden via het station. De vertraging kan oplopen tot meer dan 60 minuten. In de reizigerscommunicatie meldde NS aanvankelijk dat de problemen naar verwachting rond elf uur verholpen zouden zijn, maar inmiddels is die prognose aangepast naar 13.00 uur. Die prognose is echter gebaseerd op vergelijkbare incidenten eerder en niet specifiek op basis van de situatie in Leiden. 

Er zijn bussen opgeroepen van verschillende maatschappijen om de gestrande reizigers te vervoeren. Volgens NS ligt de prioriteit bij busritten naar Schiphol, voor mensen die een vlucht moeten halen. Daarna volgen busritten naar Den Haag, Alphen aan den Rijn en Haarlem. Er wordt ook een sneldienst tussen Den Haag en Schiphol opgezet.

Reizigers tussen Rotterdam – Schiphol / Amsterdam kunnen eventueel gebruik maken van de Intercity Direct. NS adviseert reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam om te reizen via Utrecht. 

Aanvankelijk werd de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) niet opgeroepen, maar dat is later alsnog gebeurd.De EOD onderzoekt het pakketje met een robot. De politie zegt een goed signalement te hebben van degene die het pakket woensdagochtend vroeg heeft opgehangen. Het is een blanke man tussen de twintig en dertig jaar oud, met een lange jas aan, een spijkerbroek en een gebreide muts met een bolletje erop. Hij kwam aan in een donkere Volvo en heeft in het station rondgehangen van 06.30 tot 07.30 uur.

(c) ANP