fbpx

Plannen NS dienstregeling 2012 bekend

18 feb 2011 15:40

De Nederlandse Spoorwegen gaan er vanuit dat de bij de dienstregeling 2012 de HSL volledig in gebruik genomen zal worden. Voor NS aanleiding om dan ook de reguliere treindienst Amsterdam – Rotterdam – Vlissingen aan te passen. Tussen Leiden en Schiphol komen er per dienstregeling 2012 extra stoptreinen.

Dat meldt de Nederlandse Spoorwegen in een adviesaanvraag aan het landelijke consumentenoverleg (LOCOV). 

Eerdere plannen
Bij de plannen voor het spoorboekje 2007 kondigde het spoorbedrijf al aan dat de reguliere treindienst Amsterdam – Rotterdam – Vlissingen zou wijzigen als de HSL volledig in gebruik zou komen. De plannen die het spoorbedrijf toen maakte, zullen voor een groot gedeelte per dienstregeling 2012 worden uitgevoerd.

Herroutering Oude Lijn
Dit betekent dat alle reguliere treinen Amsterdam – Rotterdam en verder richting Vlissingen via Haarlem gaan rijden en op alle huidige sneltreinstations gaan stoppen. Daardoor zal de reistijd circa 7 minuten toenemen. Vanuit Den Haag wil NS alle Intercity´s richting Schiphol laten rijden, waarbij de helft van de Intercity´s vervolgens naar Amsterdam gaat, en de andere helft naar Lelystad. Het eerdere plan om de Intercity´s uit de richting Amersfoort, inclusief de InterCity Berlijn door te laten rijden naar Den Haag is van de baan.

Hoofddorp
Ook het plan om de Intercity Den Haag – Amsterdam in Hoofddorp te laten stoppen is van de baan. In plaats daarvan willen de Nederlandse Spoorwegen in de spits extra stoptreinen laten rijden vanuit Schiphol / Hoofddorp naar Leiden.

Hogesnelheidslijn
Reizigers die in 2012 rechtstreeks van Schiphol naar Rotterdam willen reizen, zullen aangewezen zijn op de hogesnelheidslijn, of moeten overstappen in Leiden. Op de HSL rijden per dienstregeling 2012 in totaal tot 6 treinen per uur: tot 1x per uur een Thalys naar Parijs, 2x per uur een Fyra naar Breda, 2x per uur een Fyra met eindbestemming Rotterdam en 1x per uur een Fyra naar Brussel.

Mogelijke vertraging
Er is op dit moment nog enige onzekerheid of de HSL per begin dienstregelin 2012 volledig in gebruik zal komen. Dat is afhankelijk van de instroom van het nieuwe materieel V250. Mocht er geen voldoende nieuw materieel beschikbaar zijn, dan zullen de twee Fyra´s Amsterdam – Rotterdam niet rijden en vervangen door een extra Intercity.

Overige wijzigingen
Behalve de wijzigingen rond de HSL en de reguliere lijn Amsterdam – Den Haag – Rotterdam – Vlissingen zal er in 2012 weinig veranderen. In de loop van 2012 zal er nog wel een nieuw station worden geopend bij Halfburg-Zwanenburg. Ook het nieuwe station Sassenheim wordt waarschijnlijk met ingang van dienstregeling 2012 in gebruik genomen. In 2012 zullen reizigers te maken krijgen met meer buitendienststellingen dan in 2010, 20% meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *