fbpx

ProRail dimt lampen op rustig perron

11 dec 2013 13:25

Spoorbeheerder ProRail gaat bij wijze van proef de lampen op rustige delen van perrons dimmen tot veertig procent. Bewegingssensoren zorgen dat ze wel voluit branden als er reizigers zijn. Verwachting is dat het een halvering van het energieverbruik voor verlichting oplevert.

De proef start vandaag op station Beilen en wordt komende weken uitgebreid met de stations Hoogeveen en Meppel. Bij elke lamp komt een sensor die beweging registreert tot op twintig meter afstand. Op basis daarvan gaat het licht dan op volle sterkte branden. Ook de twee lampen er omheen blijven dan op volle sterkte branden. Als het weer rustig is, wordt het licht weer gedimd. 

Tijdens de proefperiode die een jaar zal duren, wordt niet alleen de besparing geregistreerd. Ook wordt gevolgd hoe reizigers de aanpassing beleven. Het mag niet ten koste gaan van het comfort en gevoel van veiligheid op de stations. Uiteindelijk kan het voor deze drie stations 17.600 kg CO2 besparen per jaar, genoeg voor het jaarverbruik van twee huishoudens.