fbpx

Raddraaiers strandfeest vernielden ook tien treinen

(Novum) – De relschoppers die zaterdag een strandfeest in Hoek van Holland verpestten hebben op weg naar huis ook nog tien treinen gemolesteerd. De NS schat de schade op zo´n vijftigduizend euro. Er zijn geen vandalen aangehouden, waardoor de schade niet op hen kan worden verhaald.

Om de drukte en de chaos op het strand na de schietpartij zo snel mogelijk terug te dringen vroeg de politie de NS extra treinen in te zetten. Die gaf daar gehoor aan.

In de treinen kon de politie geen toezicht houden. "Die had het te druk met het afhandelen van de situatie op het strand", legt een woordvoerder van de NS uit. In de treinen werd niet op kaartjes gecontroleerd om confrontaties te voorkomen.

De raddraaiers vernielden onder meer banken, ramen en tussendeuren. "En verder ongeveer alles wat in een trein kapot kan." Bij een trein werd zo vaak aan de noodrem getrokken dat de machinist het niet meer aankon en werd vervangen door een collega.

Het is vrijwel onmogelijk de schade op de vandalen te verhalen, want er zijn geen arrestaties verricht. "Als mensen collectief tekeer gaan kun je ze alleen laten opdraaien als ze ter plaatse worden opgepakt." In de treinen was ook geen cameratoezicht. "De schade die is aangericht valt waarschijnlijk net onder het eigen risico van onze verzekering." De NS blijft in soortgelijke situaties wel beschikbaar om mensen met de trein af te voeren.

Bij het strandfeest Sunset Grooves losten in het nauw gedreven agenten zaterdag vele waarschuwingsschoten. Bij de ongeregeldheden kwam een 19-jarige Rotterdammer om nadat hij was getroffen door een kogel.