fbpx

Reizigersorganisatie klaagt bij NMa over NS

20 sep 2011 11:01

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de NS. De klacht gaat over de nieuwe dienstregeling van NS. In de nieuwe dienstregeling worden de intercity´s tussen Amsterdam en Rotterdam tien minuten trager.

Ook vervalt de rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en Rotterdam. De reizigersorganisatie vindt dat mensen daardoor de duurdere hogesnelheidstrein worden ingejaagd.

De organisatie beticht de NS ervan haar monopoliepositie te misbruiken, door de gewone treindienst te verslechteren en reizigers zo de hogesnelheidstrein (HSL) in te jagen. De klacht richt zich ook tegen de overheid, die heeft geregeld dat de treinen van de binnenlandse dienst moeten wijken voor die op de HSL. "Daarmee bevooroordeelt de overheid zichzelf: zij stelt de opbrengsten van de HSL veilig."

Reizigersvereniging Rover kan goed begrijpen dat collega-organisatie Voor Beter OV bij de NMa heeft geklaagd over het “voortrekken” van de HSL op de verbinding Schiphol – Rotterdam per 2012. Ook Rover vreest dat er nog weinig sprake is van marktwerking als het op de HSL aankomt. Rover is er echter niet van overtuigd dat dit per definitie een verslechtering is voor de reiziger. Als oplossing stelt Rover voor om de Fyra toeslagvrij te maken.

Foto: (c) Peter Boere, gemaakt bij Helmond (tijdens een testrit).