fbpx

RET directeur: decentralisatie OV te ver doorgeschoten

09 sep 2015 10:19

De decentralisatie in het openbaar vervoer is te ver doorgeschoten. Dat zegt RET-directeur Pedro Peters tegenover RTV Rijnmond. Door de decentralisatie zijn er teveel abonnementen ontstaan. "Je moet nu bijna gestudeerd hebben om alle abonnementen te begrijpen," zegt Peters.

Zo zijn er maandabonnementen, kortingsregelingen en dagkaarten. Per regio verschillen de voorwaarden. In heel Nederland zijn er 193 verschillende abonnementen´´Vroeger bepaalde de minister nog de tarieven," zegt Peters. ´´Je had een maandkaart en een zone-abonnement: dat was redelijk overzichtelijk."

De kritiek op de decentralisatie in het openbaar vervoer wordt ook in de politiek steeds luider. "Eigenlijk zouden we gewoon in dit land moeten zeggen: de staatssecretaries bepaalt één, twee of drie producten waarmee je in heel Nederland kan reizen," aldus Peters. Hij heeft zijn voorstel ook gedaan toen hij met staatssecretaris Mansveld aan tafel zat. Naast de landelijke producten kunnen er dan ook nog regionale producten blijven.