fbpx

Schade door dansende treinwagon bij Utrecht

Twee treinwagons die buiten de rails raakten, hebben maandagochtend bij Utrecht de nodige schade veroorzaakt. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) begonnen de laatste wagons van een goederentrein plotseling te ´dansen´. Hierdoor schoten stenen die langs de rails lagen alle kanten op, waardoor een aantal auto´s, een andere trein en station Vleuten beschadigd raakten. Ook de rails liep in beide richtingen schade op.

De wagons raakte rond 10.45 uur door onbekende oorzaak los van de rails tussen de stations Vleuten en Utrecht Terwijde. Het is onduidelijk hoeveel auto´s beschadigd zijn geraakt. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail is het spoor over een afstand van vijf kilometer ´aanzienlijk beschadigd´.

Het treinverkeer is in beide richtingen gestremd. Tussen Woerden en Utrecht rijden de hele dag geen treinen. Reizigers moeten volgens de NS rekening houden met een vertraging van ongeveer drie kwartier. De NS zet bussen in en leidt treinen om.

ProRail gaat met een bouwkraan de ontspoorde goederentrein weer op het spoor zetten. Het KLPD, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Verkeer en Waterstaat moeten het spoor eerst vrijgeven voordat de trein weggehaald kan worden. Dat kan naar verwachting tussen de zes en acht uur duren. Daarna kunnen de herstelwerkzaamheden aan het spoor beginnen.

Foto: ProRail / Ronald Tilleman