fbpx
Foto: (c) Verkerk

Snelle treinen straks weer tussen Parijs en Milaan – Frejusspoortunnel snel heropend

Het spoortraject door de Frejustunnel tussen de Franse Alpen en Italië gaat snel weer open. De Franse TGV’s van Parijs naar Milaan rijden vanaf 31 maart weer door de tunnel, de Italiaanse hogesnelheidstreinen herstarten een dag later. Het traject was sinds een aardverschuiving in augustus 2023 gesloten.

In augustus 2023 verschoof de grond van de klif van La Praz en werd het spoor naar de tunnel bedolven. Niet alleen het spoor moest hersteld worden, ook de helling van La Praz moest beveiligd worden tegen nieuwe verschuivingen. De laatstgenoemde klus, die overigens als eerste is gedaan, kostte 13 miljoen euro. De Frejusspoortunnel is de belangrijkste spoorverbinding tussen Italië en Frankrijk.

Inoui drie keer, Trenitalia een keer

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF rijdt straks als TGV Inoui drie keer per dag van Parijs Gare de Lyon naar Milaan Porta Garibaldi, en vice versa. Trenitalia rijdt in de middag een Frecciarossa hogesnelheidstrein van Milaan Centraal naar Parijs Gare de Lyon en een in de andere richting.

Ook goede optie vanuit Nederland

Ook voor treinreizigers uit Nederland en België is een treinreis via de Frejusspoortunnel een goede optie voor een treinreis naar Milaan en omgeving. Met slechts een overstap in Parijs kunnen zij via de tunnel naar Milaan. De reistijden met Inoui en Trenitalia zijn vergelijkbaar met de treinreizen met de ICE naar Zwitserland waar je kunt overstappen naar Milaan. Maar voor deze optie zijn meer overstappen in Duitsland nodig met meer kans op gemiste verbindingen.

Voor reizen ten oosten van Milaan, zoals richting Verona en Bologna en verder de laars van Italië in, blijft de reis via München en de Brennerpas het beste. Vorige week nog werd een nieuwe Railjet van het Oostenrijkse ÖBB gepresenteerd die vanaf april door gaat rijden naar kuststad Ancona.

(c) Treinreiziger.nl 

4.2 9 stemmen
Artikel waardering
46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert Sitters
26 dagen geleden

Helaas is die overstap in Parijs niet ideaal. Van het Gare du Nord naar het Gare de Lyon met de volle Metro met alle bagage.

dagreiziger
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Valt erg mee. Ik heb al heel vaak van Paris Nord naar Montparnasse met de metro geweest. Al met al een half uur en de metrorit alleen maar een kwartier.
Ik vind het ook heel raar dat de internationale luchthavens zoals Schiphol, CDG of Milano Malpensa wel een station hebben maar dat deze HST’s daar niet stoppen. Dat zou anders een verdere integratie van trein- en vliegverkeer kunnen zijn.

N...
26 dagen geleden
Antwoord aan  dagreiziger

De Eurostar naar Parijs stopt op Schiphol, alleen die naar Londen niet, vanwege het gebrek aan douanefaciliteiten (ironie) en perroncapaciteitsproblemen.
Wat mij betreft zou er een internationale treinterminal bij moeten komen bij schiphol, en dan gewoon een deel van de luchthaven sluiten.

Laatst bewerkt op 26 dagen geleden door N...
Daan
26 dagen geleden
Antwoord aan  N...

De schipholtunnel is al overvol, dan moeten er sporen bij. Plus straks is er toch al een terminal in Amsterdam Zuid.

Daarnaast, deze regering en schiphol (deels) sluiten? Ja dat gaat niet gebeuren, ze trekken zich nog liever terug uit het europese hof voor de rechten van de mens.

Joris
26 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Rechten van de mens??? Mooie trein naar Afrika? Of America he????
Of moet ik gaan lopen? Geef me dan wel minimaal 2 maanden vakantie per jaar dan wel

Daan
25 dagen geleden
Antwoord aan  Joris

Of doe net zoals elk ander land, en heb meer afstand tussen het vliegveld en bewoond gebied.
Niemand is verder zo dom, om huizen te bouwen binnen 2 kilometer van een vliegveld zo druk als schiphol.

https://www.parool.nl/amsterdam/rechter-nederland-schendt-mensenrechten-door-te-veel-vlieghinder-toe-te-staan-100-000-schipholvluchten-op-de-tocht~b9aee187/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fr zijn grenzen

Laatst bewerkt op 25 dagen geleden door Daan
Alex de Graaf
25 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Er moeten sowieso sporen bij in de Schiphol tunnel ook indien men de Noord Zuid lijn wilt doortrekken naar Schiphol. Het is van de zotte dat Nederlands grootste grenscontrolepost geen faciliteiten kan bieden voor een internationale trein naar UK en dit station wordt overgeslagen door de Eurostar naar Londen. Gebrek aan een lange termijnvisie voor het spoor is het grootste probleem in Nederland en niet de financiën of andere capaciteit. 6 sporen door de tunnel en een extra afgesloten perron aangesloten op een treinterminal net als op Amsterdam Centraal zou de beste optie zijn. Als ze het nu gaan plannen dan staat het er over 30 jaar. Maar waarschijnlijk ga ik dat niet meer meemaken.

Daan
25 dagen geleden
Antwoord aan  Alex de Graaf

“Gebrek aan een lange termijnvisie voor het spoor is het grootste probleem in Nederland en niet de financiën of andere capaciteit.”

Absoluut, en niet alleen dat er is geen plan ook korte termijn niet.
En niet alleen bij spoor, er is afgelopen jaren geen enkel langetermijnplan gemaakt in den haag.

Dries Molenaar
26 dagen geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Schiphol, Zaventem, CDG zou wel kunnen helpen om mensen vlot op een lange afstand vlucht te brengen.

Mattheas
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Tussen Gare du Nord en Gare de Lyon reis je met de RER. Met slechts één tussenstop zit je er zo.

lezer
26 dagen geleden
Antwoord aan  Mattheas

Klopt, daar de jaren heen heeft de SNCF veel gedaan om de beruchte overstap in Parijs te verbeteren. Vroegah alleen de gewone netro waarbij je zelfs met de metro onderweg nog moest overstappen. Nu wel goed de weg zoeken op Gare du Nord, de RER is niet super overzichtelijk daar, en zorgen dat je in de goede stapt. Maar verder gaat het al jaren prima.

Mattheas
26 dagen geleden
Antwoord aan  lezer

en een tip voor als je met de RER naar Gare de Lyon wil: loop niet naar de stationshal, maar neem te trap naar de corridor onder de perrons. Je komt dan direct bij de kaartautomaat uit en je bent meteen bij de juiste ingang voor de RER. Scheelt weer een hoop drukte en veel zoeken op Gare du Nord 😀

Dries Molenaar
26 dagen geleden
Antwoord aan  Mattheas

en koop je kaartje op het station en niet in de trein 🙂 Niet te veel met je portemonne wapperen. Het stikt er van de dieven. Net als op de NL stations.

Gert-Jan
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mattheas

Dank voor deze 24-karaats gouden tip. Dat scheelt 2*250 meter lopen op Gard du Nord.

Passepartout
23 dagen geleden
Antwoord aan  lezer

In de spits is de RER echter zo vol dat het invechten was, wat met een koffer nog niet meevalt. Ik ben sowieso niet van dit soort gedrag, maar moest daardoor wel twee treinen voorbij laten gaan.

Willem
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Wat een gezeur. Dat kan iedere debiel. Als het gedoe is heb je gewoon te veel bij je

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Willem

Ik bepaal zelf wel wat ik meeneem. Voor sommige reizen heb je al snel het nodige nodig. Wellicht dat debielen het kunnen, maar het blijft gedoe tussen die wirwar van mensen.
Het is bepaald geen crossplatform: even het perron kruisen naar de trein aan de andere zijde.
Je moet naar beneden. Je weg zoeken door een ondergronds labyrint vol mensen die gehaast alle richtingen uitgaan. Zorgen voor een apart kaartje (waarom kan ik met mijn treinkaartje niet gewoon inchecken voor de Metro?).
Het comfort van de metro is stukken minder dan in de Eurostar of de TGV. In de praktijk moet ik meestal staan en ondertussen op mijn spullen letten.
Dan begint het hele gedoe weer naar boven.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

De RER is afgestemd op het vervoer van massa’s forensen.

Anton van Manen
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dan pak je een taxi, de taxi prijzen in Parijs zijn stukken eerlijker lees goedkoper dan in Nederland!

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Anton van Manen

Als je een Uber neemt, dan is het nog goedkoper. Kan gemakkelijk in Parijs, maar er blijft een grote kans die die taxi vast komt te staan in het verkeer. Ik had een chauffeur die wist wel een sluipweg, maar toen kwamen we achter een vuilniswagen voor grof vuil die niet te passeren viel. Er stond flink wat grof vuil op de stoep.

Joost
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Let wel op dat neptaxis (Uber, Heetch en co) NIET op de taxi/busbaan mogen en er dus soms flink langer over doen. Heb al eens een trein gemist zo.

Sander
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Je kan het in een uurtje lopen. Dat heb ik met mijn rugzak vaker gedaan, was erg leuk.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Niet iedere reiziger is een backpacker en heeft de tijd. Ik heb het een paar keer op de fiets gedaan, maar dat wil niet zeggen dat dit geschikt is voor iedereen.

Dries Molenaar
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

je kan ook de taxi nemen, hoezo zou de metro vol zijn?
Niettemin zou het goed zijn Marne La Vallee te ontwikkelen als verbindingsstation. Daar kan iedere richting makkelijk gereden worden en zo kan men vlot overstappen. Een shuttle naar Brussel of NL zou dan ook wel fijn zijn.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Gewoon Eurostars of andere snelle treinen vanaf Amsterdam naast het eindpunt Gare du Nord op de bypass via Charles de Gaulle en Marne la Vallee naar het zuiden van Parijs. Kunnen ook al die vluchten van Schiphol naar Charles de Gaulle gestopt worden.

Daan
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het gebeurt soortvan al, maar eurostar rijdt die treinen maar eens per week en alleen in 6 maanden oer jaar (4 naar de alpen en 2 laanden naar marseille).

Er zijn zat tgv’s vanaf lille die om parijs heen rijden, maar een goede verbinding naar lille is er niet vanaf nederland.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Er is een Thalys van Amsterdam naar Rijsel geweest, maar deze verbinding is na een paar jaar alweer gestopt wegens onvoldoende reizigers. Rijsel zelf trok onvoldoende belangstelling. Naar mijn menig was er onvoldoende communicatie over de overstapmogelijkheden in Rijsel.

Daan
24 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Nou ja, ik denk ook dat er toen minder overstapmogeliijkheden waren én dat de trein minder in trek was.

Misschien zaak om een paar eurocity’s van de ns door te trekken naar lille, rotterdam-antwerpen is vergelijkbaar met lille-brussel in afstand. Enige probleem is extra beveiligingssystemen inbouwen (nou is emtrs een doorontwikkeling van het franse tvm dus misschien valt het mee.

Bert Sitters
20 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Belgische treinen gaan ook naar Rijsel. Eigenlijk geen slecht idee: met de ICNG naar Rijsel. Alleen is de vraag: hoe trek je meer reizigers dan de Thalys naar Rijsel? Is wel een goed marketing plan nodig. met ook de overstapfuncties van Rijsel.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

@Meneer Molenaar.
Mijn ervaring is dat de Metro meestal vol zit. In de regel moet ik staan.

Gert-Jan
26 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Met 2 overstappen (BXL-Midi en Lyon Part Dieu) kom je zonder overstap in Paris in een dag van A’dam (v. 9.46) naar Milano (A. 22.07)

Dries Molenaar
26 dagen geleden
Antwoord aan  Gert-Jan

Klinkt goed.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Gert-Jan

Bedoel je Brussel-Zuid?

Gert-Jan
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Oui

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Gert-Jan

Je ne comprend pas.

Eend
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik ben van mening dat er een aparte tunnel voor hogesnelheidstreinen en treinen voor de lange afstand moet komen net zo als in Madrid.

Drs.P
25 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Ze hebben rond Parijs al een ringlijn voor de TGV’s.

Daan
24 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

In brussel?
Ja, of dat ze de noord zuid route via brussel-luxemburg (lijn 26) uitbreiden, in het noorden sluit deze al aan op de lijnen naar duitsland (lijn 36) en soortvan op die naar nederland (lijn 25n) (ze liggen naast elkaar maar er zijn alleen wissels van lijn 25n naar lijn 26 en niet omgekeerd)

En in het zuiden sluit de lijn aan op de hsl naar lille (enige probleem is dat je 6 sporen gelijkvloers moet oversteken met wissels, maar het kan, en eem fly over kan gebouwd worden).

treingraag
26 dagen geleden

NIghtJet Basel/Zuerich, overstap EC Milaan Lambrate. Snelste verbinding? Ieder gaval geen gesukkel zoals in grensgebied Frejus tunnel.

Drs.P
25 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

Die Nightjet met oud afgekeurd materiaal? Waar regelmatig rijtuigen ontbreken? Die zo nu en dan plotseling geschrapt wordt? Nee dank u.

Daan
25 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

Er komt een nieuwe tunnel/hsl aan en dan is het meer dan 2 uur sneller.
Plus trenitalia heeft al aangegeven interesse te hebben om dan milaan-brussel te gaan rijden met een rijstijd van 4.5 uur (ze willen ook naar amsterdam, maar success met belgie overtuigen).

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/31/nieuwe-snelle-trein-van-parijs-naar-milaan-ook-de-trein-van-bru/

Gert-Jan
25 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

Vlak voor die aardverschuiving een keer A’dam (08.04) – Paris (Nord->Lyon) – Turin porta Susa – Firenze (22.00) gereden. Ging zelfs nog door naar Roma.
Geweldige verbinding, waarbij het uurtje “sukkelen” rond de FR/I grens eigenlijk wel charmant was 🙂
Helaas alleen op zaterdag, in het seizoen (i.i.g op 26 april)

Dries Molenaar
26 dagen geleden

Een landverschuiving is een verkeerde vertaling van landslide…
Het is een aardverschuiving.

Jammer dat alles tegenwoordig jaren moet duren terwijl het in drie maanden had moeten gebeuren.

Laatst bewerkt op 26 dagen geleden door Dries Molenaar
vissers
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

als hadden komt is hebben te laat………
Eenieder kan menen dat het had geMOETen- maar wie kan nu echt zeggen of het ook had geKUNd in 3 maandjes? Betwijfel ik ten zeerste. Plus dat bij dit soort vervelende natuurgebeurtenissen toch ook heel vaak pas tijdens de werken allerlei onvoorziene omstandigheden met de noodzaak tot weer extra werk opduikelen. En dan is er nog de vraag naar deskundig personeel hiervoor-dat dus vaak al tot jaren tevoren op allerlei andere geplande projekten is ingedeeld.
Stom toevallig dag of wat terug-voor een terugreis,: met die verd… RYAN vanaf BGO (de goedkope airportje redelijk dicht bij MILano) naar EIN gekeken- volop plek op redelijk korte termijn voor <30 euries. Ik mis in die hele discussie over gare du Nord wel een vergelijk-is er iemand die dat heeft bekeken- tussen de reiskosten via DE/DB-immer Verspaetung + CH dan wel deze nieuwe heropende route via de FRancia met die TGV-klonen. Al zal voor een gewoon H+R retour vanaf NL wrs vrijwel altijd de goedkoopste INterRail de goedkoopste oplossing zijn, schat ik

Bert Sitters
24 dagen geleden
Antwoord aan  vissers

Ga met uw toetsenbord naar de PC-dokter. Springt regelmatig op hoofdletter.

Marc Schram
25 dagen geleden

Vreemd is dat ondanks dat de Frejustunnel niet getroffen was door de aardverschuiving, is dat er geen lokale treindiensten Modane – Italië ingevoerd werden samen met een busdienst Modane – naar de andere kant van de versperring. De wegroute was snel weer bruikbaar. Mijn vermoeden is dat vermits er toch geen goederenvervoer was, men de gelegenheid heeft genomen om de oude spoortunnel te vernieuwen. En dat dit de eigenlijke reden was voor de lange herstelduur. Jarenlang dus een grote omweg via Zwitserland voor de internationale reizigers. Voor de lokale reizigers was er maar een verbinding per dag met een lange busrit.