fbpx

Spoorparade hoogtepunt van 175 jaar spoor

13 okt 2014 17:15

In Amersfoort wordt deze dagen een tijdelijk themapark over treinen opgebouwd met een omvang van ruim 10 voetbalvelden. Het themapark Spoorparade gaat donderdag open en blijft zes dagen staan.

Spoorparade incl. treinkaartje

Ruim 60 spoorbedrijven – waaronder Treinreiziger.nl – werken mee aan het evenement, dat is georganiseerd omdat het dit jaar 175 jaar geleden is dat de eerste trein in Nederland reed, van Haarlem naar Amsterdam. Op de wagenwerkplaats in Amersfoort zijn onder andere 100 treinen van 100 gram tot 100 ton te zien. Een deel van die treinen rijdt dagelijks mee in een parade over het terrein. In miniatuurstoomtreintjes kunnen bezoekers een ritje maken.

Speciaal vanwege de Spoorparade heeft de Spoordeelwinkel een speciale actie: voor 25 euro reis je vanaf een station naar keuze naar Amersfoort en mag je de Spoorparade bezoeken. Uiteraard is ook de terugreis naar het gewenste station inbegrepen. Kinderen t/m 11 jaar betalen 7 euro, inclusief Railrunner.

Het is tijdens de Spoorparade ook mogelijk om zelf treinverkeersleider te zijn, een kinder-rangeerdiploma te halen of spoorbomen te bedienen. De Ongevallen Bestrijdingsdienst van spoorbeheerder ProRail geeft demonstraties. Ook kun je met een 3D-bril ervaren hoe het is om zelf machinist te zijn. En er is een 3D-attractie waar je wordt meegenomen naar de toekomst van het spoor. 

Verder worden er spoorcolleges gegeven door vooraanstaande spoorkenners. Elke dag is er een dagburgemeester van de Spoorparade. DJ, spoorkenner en Rhätische Bahn-fan Erik de Zwart is op donderdag 16 oktober de eerste.

Zaterdag 18 en zondag 19 oktober rijdt er een stoomtrein uit 1937 van de Stoom Stichting Nederland vanuit de regio Rotterdam naar de Spoorparade. Op zaterdag rijdt de trein vanuit Rotterdam Centraal, via Delft, Den Haag, Leiden, Haarlem en Amsterdam naar Amersfoort. Op zondag start de trein in Dordrecht en wordt er via Gouda naar Amersfoort gereden.

Foto: Viering 175 jaar spoor op 20 september 2014 in Haarlem