fbpx

SpoorParade trekt 25.000 bezoekers in 4 dagen

19 okt 2014 17:32

De eerste vier dagen van de SpoorParade Amersfoort trokken in totaal ruim 25.000 bezoekers. Op dit zesdaagse Themapark laten zestig spoorbedrijven de wereld achter het spoor zien, omdat het spoor in Nederland 175 jaar bestaat. Bezoekers zagen treinenshows, konden plaats nemen op "de bok" van oude en nieuwe treinen en bezochten exposities over de spoorgeschiedenis van Nederland.

Kinderen konden ervaren hoe het is om op de trein of aan het spoor te werken en mochten met alle treinen spelen, van 100 gram tot 100 ton. Doordat de Spoorparade veel binnenlocaties heeft, hadden bezoekers weinig last van de regen.

De Spoorparade werd donderdag officieel geopend door de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius en spoorliefhebber Erik de Zwart, die voor de gelegenheid werd omgedoopt tot spoorburgemeester.

De organisatie is blij verrast over de hoge opkomst en spreekt over een succesvol verloop. Op de openingsdag trok de SpoorParade 3400 bezoekers. Op vrijdag waren dat er 4200. Met name in het weekend waren er extra bezoekers: op zaterdag 8600 en op zondag zelfs 10.200. De SpoorParade duurt nog tot en met dinsdag en is geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

NS durft niet te voorspellen hoeveel mensen de komende dagen nog komen. Het midden en zuiden van het land hebben herfstvakantie, maar het wordt waarschijnlijk minder goed weer. "Dat kan gunstig uitpakken, maar ook ongunstig, we weten het niet´´, aldus een NS-woordvoerder.

Ter gelegenheid van de Spoorparade en het 175 jarig bestaan van de Nederlandse spoorwegen ging er vrijdag ook een postbode met een conducteur op pad, beiden gekleed in oude uniformen. Zaterdag en reed er ook een stoomtrein uit 1937 van de Stoom Stichting Nederland vanuit de regio Rotterdam naar de Spoorparade. 

1e foto: (c) NS, laatste foto: (c) PostNL, overige foto´s (c) Gerrit-Jan van Kuijeren/Treinreiziger.nl