fbpx

Spoorsector viert 175 jarig bestaan met publieksfestival

03 jun 2014 18:42

Het is op 20 september precies 175 jaar geleden dat de eerste trein ging rijden tussen Amsterdam en Haarlem. Ter ere van het 175-jarig bestaan zal er op 20 september een historische treinrit worden georganiseerd en volgt er in de herfstvakantie (16 tot en met 21 oktober) een publieksfestival in Amersfoort.

Naast het evenement in Amersfoort zal ook het Spoorwegmuseum de nodige activiteiten organiseren. Gedurende het festival zal er waarschijnlijk een pendeltrein worden ingezet tussen het festivalterein en het Spoorwegmuseum. Volgens het Algemeen Dagblad keert een replica van de eerste stoomlocomotief van Nederland – De Arend – op 20 september heel even terug in Amsterdam, op het plein voor het Centraal Station. 

Bij het 150-jarig bestaan trok een NS-locomotief de langste reizigerstrein ter wereld (van dat moment) en besteedde de NOS in een 5 uur durende live-uitzending ruimschoots aandacht aan het jubilieum. Met welk spektakel dit jaar het 175-jarig bestaan wordt gevierd is nog niet duidelijk. "We hebben nu ook een aantal leuke spectaculaire dingen bedacht, maar we zijn dat nog aan het organiseren. Zo zijn we nu druk bezig met vergunningen om dat rond te krijgen" zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer.

Waar het 150-jarig bestaan alleen een NS-feestje was, is het nu een feest van een hele sector. Zo doen niet alleen NS en ProRail mee, maar bekijken ook regionale spoorvervoerders, treinfabrikanten en spooraannemers welke welke bijdrage ze kunnen leveren. 

Behalve het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor staan er overigens nog veel meer jubilea op de planning. Zo viert Zwolle komende zaterdag dat het 150 jaar is aangesloten op het Nederlandse spoor en viert de HTM dit jaar het 150-jarig bestaan van het Haagse tramnetwerk. Op www.175jaarspoor.nl worden alle activiteiten bijgehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *