fbpx

Station Den Bosch ontruimd om bommelding

(Novum) – Het station van Den Bosch is dinsdagochtend ontruimd vanwege een bommelding. Een man in een trein zou zich vreemd hebben gedragen en mogelijk is er sprake van een explosief, zegt een woordvoerder van de politie. Het treinverkeer is stilgelegd. De betreffende man is aangehouden.

De trein waarin de man zat werd als eerste ontruimd, nadat medepassagiers vonden dat de man, die een wit gewaad onder zijn jas zou dragen, zich vreemd gedroeg. Het gaat om de intercity van Roosendaal naar Zwolle. Berichten dat hij toespelingen maakte op de aanslagen op 11 september 2001 in Amerika, wil de politie niet bevestigen.

Na de ontruiming van de trein werd ook het station ontruimd en rond 09.00 uur moesten mensen ook het stationsplein verlaten. Woningen, winkels en kantoorpanden die aan het station grenzen, zijn eveneens ontruimd.

De aangehouden man is naar een politiebureau gebracht, waar hij wordt verhoord. Op het station wordt de trein onderzocht. Een hond die is gespecialiseerd in het zoeken naar explosieven is onderweg. Vooralsnog is volgens een politiewoordvoeder niets gevonden.

Als de situatie weer veilig is, wordt het gebied zo snel mogelijk vrijgegeven. De trein verplaatsen zodat het gebied eerder kan worden vrijgegeven is volgens de woordvoerder geen optie. "Als zich in de trein een explosief bevindt, dan zou het de situatie geen goed doen om de trein te verplaatsen. Het explosief zou bijvoorbeeld door de verplaatsing af kunnen gaan."

Hoeveel mensen het ontruimde gebied hebben moeten verlaten, weet de politiewoordvoerder niet. "Maar het is in de ochtendspits, dus je kunt je wel voorstellen dat het druk was."

Vanwege de ontruiming moeten reizigers van en naar Den Bosch volgens spoorbeheerder ProRail rekening houden met een vertraging van een halfuur tot een uur. Het is nog niet bekend hoe lang de verstoring duurt. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Breda/Eindhoven kunnen het beste via Rotterdam Centraal reizen.