fbpx

Stations meerdere keren ontruimd vanwege loos alarm

Sinds de aanslagen in Brussel is het treinverkeer in Nederland en België opvallend vaak stilgelegd vanwege een verdachte situatie. In drie dagen tijd is het treinverkeer vijf keer stil komen te liggen. In een zesde situatie werd alleen een perron ontruimd. In alle gevallen bleek het loos alarm.

Zo werd dinsdag, de dag van de aanslag in Brussel, het treinverkeer rond Hoofddorp stilgelegd. In een trein werd er mogelijk iets verdachts gevonden. De politie sloot het station af en het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol werd stilgelegd. Na uitvoerig onderzoek werd er niets verdachts aangetroffen.

Tegenover het ANP meldde een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid direct dat de actie niets te maken had met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel. Toch lijken reizigers en autoriteiten extra waakzaam en wordt al vrij snel het treinverkeer stil gelegd. Bijvoorbeeld bij een vergeten tas of verdachte koffer.

Dinsdag was het ook raak in Amersfoort. Ook daar werd het treinverkeer stilgelegd en het station ontruimd. Het ging om een verdacht pakketje, maar dat bleek eveneens niets te zijn.

In Zwolle werd dinsdag het treinverkeer niet stilgelegd, maar wel werd er een perron ontruimd. Een binnenkomende trein moest de deuren dichthouden. Mensen werden dringend verzocht afstand te houden. Na enige tijd kwamen er politiehonden ter plaatse, aldus persbureu GinoPress. Niet veel later werd de trein doorzocht. Kort daarna werd het perron weer vrijgegeven en kon de trein weer vertrekken. 

Woensdag werd het treinverkeer van en naar Maastricht stilgelegd. Een koffer werd hier als verdacht voorwerp gezien, de eigenaar  van de koffer is opgepakt. In de Limburgse stad werd ook het busverkeer uren stilgelegd. De politie haalde er een speurhond en een expert op het gebied van explosieven bij. Na onderzoek bleek dat van de koffer geen enkel gevaar uitging. De vraag waarom agenten de man met de koffer in de eerste plaats verdacht vonden, liet de politie onbeantwoord.

Vandaag zijn de stations van Leuven en Bergen in België (deels) ontruimd geweest, omdat er een verdacht pakket werd opgemerkt. In Leuven werd rond 8.45 uur een rugzak aangetroffen op de trein Oostende-Eupen. De reizigers werden in Leuven van de trein gehaald en het perron werd ontruimd. Volgens de lokale politie bleek het om een rugzak van een student te gaan.

Het station van Bergen werd een uur eerder ontruimd nadat een verdacht pakket was aangetroffen. Vrij snel bleek het om vals alarm te gaan. Na een goed half uur werd het treinverkeer hervat. Ook in Nederland was het donderdag opnieuw raak: station Arnhem is op last van de politie ontruimd.

Foto: Politie ontruimt een perron te Zwolle (GinoPress)