fbpx

Stedentrip Barcelona

09 sep 2010 17:05

Hola Señorita, Qué tal? No hablas español? Pero porqué? Tu nombre es Estrella, no? (Hallo meisje, alles goed? Spreek je geen Spaans? Maar waarom? Je naam is toch Estrella, nietwaar?)
Vanwege mijn Zuid-Amerikaanse achtergrond vond ik het belangrijk om Spaans te leren. Om deze reden ben ik gedurende mijn leven veel in Spanje geweest. Gedurende deze reizen kwam ik in de mooiste plaatsen en gebouwen in Spanje. De enige plek die ik nooit goed bezocht heb is de één na grootste stad van Spanje en de hoofdstad van de regio Catalonië: Barcelona. Van 20 tot 25 juli was ik samen met een vriendin in deze stad. In deze blog mijn belevenissen en ervaringen.

Door Estrella Reyes-Pinto

Kennismaken met Barcelona
Barcelona bestaat uit tien verschillende stadsdistricten, waarvan vele voormalige dorpen waren die zijn opgeslokt door de uitbreiding van de stad. Barcelona grenst aan de Middellandse Zee en gaat van het centrum over in de buitenwijken en de groen beboste bergen. Alle wijken zijn verbonden door middel van metro en bus. Als toerist kun je verschillende dagkaarten kopen en hierdoor voordelig reizen. Met name de metro wordt veel gebruikt en is tijdens het spitsuur aardig druk. Gedurende de zomer is het er, ondanks de ventilatie, benauwd en je ziet oudere Spaanse dames zichzelf koele lucht toewuiven met een mooi versierde waaier in felle kleuren.
Barcelona is, zoals vele grote steden, populair bij toeristen. Daarom heb je bij sommige bezienswaardigheden het gevoel alsof je in een attractiepark bent, maar ze zijn voor het merendeel zeer de moeite waard om te bezoeken.

Plaça Catalunya en La Rambla
Op dinsdagochtend kwamen wij met de bus aan op Plaça Catalunya. Plaça Catalunya is het centrale plein van het stadscentrum en tevens is hier het begin van de bekende straat La Rambla.
Nadat we rustig het plein hadden bekeken begonnen we onze wandeling. La Rambla is een brede drukke boulevard waarover met name veel toeristen flaneren. Leuk aan La Rambla zijn de levende standbeelden, waarvan sommige erg indrukwekkend zijn. Tevens een eyecatcher zijn de kraampjes van verkopers. Behalve bloemen worden er vooral veel vogeltjes verkocht. Deze kraampjes zijn over het algemeen al tientallen jaren in het bezit van dezelfde families. Het mooiste aan La Rambla vond ik echter de zijstraatjes. Deze smalle oude zijstraatjes leiden je telkens naar nieuwe verassingen, zoals een grote overdekte markt en mooie oude antiekwinkeltjes.

Couchsurfen
De eerste nachten verbleven wij bij een Spaanse jongen van 27 jaar, genaamd Oscar. Wij kenden hem slechts van een profiel van de internpagina couchsurfing.com. Couchsurfing is een online community voor reizigers. Het concept houdt in dat reizigers gratis bij elkaar mogen logeren mits men een extra bank of bed overheeft. Geld wordt niet gevraagd, alleen de bereidheid om elkaars culturen uit te wisselen en wellicht eens samen te eten.
Zo gebeurde het dat wij terecht kwamen in een mooi appartement in het centrum, waarin we onze eigen slaapkamer hadden en een vriendelijke Spaanse gids. Oscar heeft ons onder andere meegenomen naar Tibidabo, een hoge berg bij Barcelona waarvan je geweldig uitzicht hebt over de stad en hij heeft ons getrakteerd op een heerlijke zelfgemaakte Spaanse Tortilla Española.

Gaudi
De kunstwerken en architectuur van de beroemde Spaanse architect Gaudi zijn moeilijk te missen in Barcelona, aangezien ze door de hele stad verspreid zijn. Hij heeft een excentrieke stijl waar je van kunt houden of niet, het blijft indrukwekkend. Donderdag besloten wij twee grote bezienswaardigheden van Gaudi te bezoeken: de Sagrada Familia en Park Güell.
Ongeveer de enige gratis bezienswaardigheid van Gaudi is Park Güell. Het mooie aan het park vind ik de natuur die als het ware is vergroeid met de architectuur. In het midden van het park is een groot plein waar je prachtige foto’s kunt maken van het uitzicht over de stad.
De Sagrada Familia is sinds 1882 in aanbouw en het symbool van het Catalaans modernisme. Naar verwacht is de basiliek voltooid in 2026. Om die reden staat de basiliek in de steigers en gaat een deel van haar imposante verschijning verloren. Wij besloten niet naar binnen te gaan vanwege de lange rij, maar hebben de basiliek van buiten bewonderd.

Gotische wijk
In de oudste wijk van Barcelona: de Barrio Gótico wilde ik graag het Palau Musica Catalana bezoeken. Het Palau is een beroemd concertgebouw in een zijstraatje van de Gotische wijk. Bij de rondleiding krijg je eerst een film te zien van artiesten die hebben opgetreden in de grote zaal. Zij vertellen met een sprankeling in hun ogen over het magische gevoel dat zij ervoeren toen zij optraden in de zaal ‘van de zon’. Vervolgens neemt de gids je mee naar de grote zaal en kan je zelf ervaren welk effect de zaal op je heeft. In het midden van het plafonds heeft de architect de zon nagemaakt door middel van een omgekeerde gebrandschilderde koepel, waar overdag natuurlijk zonlicht doorheen schijnt. Ik begreep de artiesten en de manier waarop zij over de zaal spraken. Terwijl de gids op de achtergrond amusante verhalen vertelde aan de toeristen van allerlei nationaliteiten, bleef mijn blik gericht naar de hemel. Het plafonds heeft een aantrekkingskracht die je ogen naar het middenpunt leiden en waarbij je kunt wegdromen in het licht.
Toen wij vervolgens de Barrio Gótico uitliepen kwamen wij bij langs de mooie kerk Santa María del Mar. Wij zagen een aantal kleurrijk uitgedoste Spanjaarden bij de ingang en bleven nieuwsgierig staan. Niet veel later arriveerde een grote auto waaruit een mooi wit bruidje tevoorschijn kwam. Alle toeristen in de buurt begonnen te klappen en het bruidje glimlachte en zwaaide verlegen naar alle nieuwsgierige kijkers en liep vervolgens voorzichtig met haar lange sluier, aan haar vaders arm de indrukwekkende kerk binnen.

Uitgaan in Barcelona
Het uitgaansleven in Barcelona komt pas echt tot leven rond een uur of twee ’s nachts. Op onze laatste avond wilden wij dit ontdekken en hadden op internet een aankondiging gevonden van een feest in een groot hotel. In hotel ME is een verdieping omgebouwd tot de club Angels & Kings en worden soms grote feesten gehouden. Bij aankomst werden wij door een deftige liftjongen naar de juiste verdieping gebracht. De club bestond uit een binnengedeelte, waar de DJ- en dansruimte waren, en een buitengedeelte, waar je kon relaxen en zwemmen. Na enige tijd binnen te hebben gedanst, hebben we buiten plaatsgenomen in de ligstoelen en geproost met een lekker koel Estrella Damm biertje.

Trein
Zondagochtend vroeg vertrok onze trein richting Girona. Voor personen die graag met de trein reizen is het zeker een tip om dit ook in Spanje te doen. Treinreizen zijn hier niet duur, maar wel comfortabel. Terwijl het Spaanse heuvellandschap aan mij voorbij trok, dacht ik na over mijn tijd in Barcelona. De stad is groot en heeft zoveel te bieden op het gebied van cultuur en architectuur,dat je tijd te kort komt om alles te zien. Veel bezienswaardigheden waren zeker de moeite waard om te bekijken, maar belangrijk was vooral om tijdens de wandelingen ernaartoe goed mijn ogen open te houden. De stad heeft veel verborgen hoekjes en straatjes, waar soms de echte schatten van Barcelona verborgen liggen.

  • Barcelona is vanuit Nederland ook per trein bereikbaar. Reis per Thalys naar Parijs en vervolgens per Elipsos (speciale nachttrein). Het vliegtuig is behalve sneller in de meeste gevallen ook goedkoper.