fbpx

Steeds meer bekend over dienstregeling 2012

Er wordt steeds meer bekend over de nieuwe dienstregeling van de NS, die vanaf 11 december 2011 gereden gaat worden.

Bediening HSL
De Fyra gaat vanaf de nieuwe dienstregeling nog niet vaker rijden; hij blijft tweemaal per uur rijden tussen Amsterdam en Breda. De Intercity Brussel blijft daarmee ook rijden en daarbovenop rijdt er nog een vervangende snelle Intercity tussen Amsterdam en Rotterdam via Schiphol.

Den Haag Centraal-Lelystad Centrum
De Intercity die gaat rijden tussen Den Haag en Lelystad kent drie situaties. Doordeweeks en op zaterdag tot 20u rijdt de trein de gehele route. Van 20 tot 22u en op zondag rijdt de trein alléén tussen Den Haag en Schiphol en na 22u rijdt de trein niet meer.

Vlissingen-Dordrecht-Amsterdam
De IC´s Vlissingen-Dordrecht-Haarlem-Amsterdam en Dordrecht-Haarlem-Amsterdam vormen tussen Dordrecht en Amsterdam een kwartiersdienst tot 22u. Op zondag begint de IC Dordrecht-Amsterdam te rijden vanaf 11 uur ´s ochtends.

Spits Hoofddorp-Leiden
Er was al bekend dat de dienstregeling tussen Hoofddorp en Leiden in de spits verdubbeld zou worden, en dat gebeurt in de ochtend- en avondspits in beide richtingen anderhalf uur.

Noord-Holland
Eveneens in Noord-Holland zijn een aantal wijzigingen. De IC Haarlem-Hoorn rijdt tot 20u. Daarna rijdt de Sprinter Amsterdam C-Haarlem-Uitgeest door naar Alkmaar en éénmaal per uur naar Hoorn. Daardoor rijdt de Sprinter Rotterdam C-Amsterdam C-Zaandam-Uitgeest niet meer door naar Alkmaar in de avond; in Uitgeest is wel een goede overstap. De IC Nijmegen-Den Helder stopt na achten in de avond en op zondag in Heiloo.

Nijmegen
In de nacht van zaterdag op zondag komt er een extra aansluiting van Amsterdam naar Nijmegen, namelijk tussen de nachttrein en de laatste IC van Utrecht naar Nijmegen.

Om 23u39 rijdt er vanuit Nijmegen een extra trein naar Arnhem en Utrecht, om zo een extra late reismogelijkheid voor reizigers van Nijmegen naar het westen te creëren.

Probleemhaltering Assen
Al een tijd is er een discussie over de haltering van de één na laatste IC naar Groningen in Assen. Deze halteert daar door het onderhoudsrooster van ProRail twintig minuten, iets dat voor veel onbegrip zorgt. De trein halteert in de nieuwe dienstregeling normaal in Assen, maar daardoor vertrekt van zondag- t/m donderdagnacht de laatste stoptrein Groningen-Assen een halfuur eerder en op vrijdag- en zaterdagnacht een halfuur later.