fbpx

NS: al het treinverkeer gestaakt vanwege de storm

De Nederlandse Spoorwegen staken het treinverkeer in heel Nederland. Dat laat het spoorbedrijf rond 11:00 uur weten. Rond 17:00 uur zijn er enkele treinen weer gaan rijden, maar er is nog geen sprake van een betrouwbare dienstregeling. NS roept reizigers op om zelf alternatief vervoer te regelen.

“De storm heeft veel schade aan spoor en bovenleidingen veroorzaakt. Er zijn bomen en andere voorwerpen op het spoor terechtgekomen. Ook op verschillende stations is sprake van stormschade” zegt NS. NS waarschuwt verder dat de NS reisplanner niet up-to-date is.

Ook Arriva heeft last van de storm. Op diverse lijnen moest de vervoerder het verkeer staken, maar in Groningen en Friesland konden de treinen heel de dag doorrijden. Ook in Zuid-Limburg hadden de Arriva treinen geen last van de storm. Keolis en Connexxion hadden het treinverkeer eveneens gestaakt. Nederland is niet het enige land die het treinverkeer heeft gestaakt. Ook in Duitsland zijn er grote problemen door de storm.

De Duitse spoorwegen hebben donderdag het treinverkeer over grotere afstanden stilgelegd. Een woordvoerder van de Deutsche Bahn (DB) zei dat sneltreinen (ICE’s, Intercity’s en eurocity’s) die al onderweg waren, moesten stoppen. Eerder was het regionale treinverkeer in n de westelijke deelstaten Nedersaksen, Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) en Rijnland-Palts al gestaakt. Er zijn op hoger gelegen gebieden ten zuidoosten van Hannover windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur gemeten.

Het stoppen van alle treinen op de langere afstanden in heel Duitsland is een wat overdreven maatregel gebleken. Dit heeft de belangenvereniging voor Duitse treinreizigers, Pro Bahn, naar voren gebracht, terwijl de Duitse spoorwegen weer ‘s avonds langzaamaan op gang komen. Pro Bahn-voorzitter Karl-Peter Naumann zei dat “het natuurlijk altijd verstandig is voorzichtig te zijn, maar men kan ook te voorzichtig zijn”. Het is volgens Naumann een overdreven maatregel om plotseling helemaal niets meer te vervoeren. “Daar waar de storm niet woedt en er geen bomen op de rails liggen, is het stoppen van de treinen overdreven. Als de spoorweg nog vrij is, kan er beter geprobeerd worden de reiziger, desnoods door langzamer te rijden, naar zijn bestemming te rijden.” Een woordvoerder van de Deutsche Bahn zei in een reactie enkel dat “de veiligheid voor alles gaat”.

In Nederland leek het er aanvankelijk op dat de hinder op het spoor afnam. Tot 10:00 uur meldde NS op een groot aantal trajecten storingen, maar daarna werden er steeds minder verstoringen gemeld.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dominic
6 jaren geleden

Nou, sterkte aan iedereen die wel gewoon werkt vandaag met het thuiskomen dan!

dries molenaar
6 jaren geleden

In het buitenland gebeurt dat nooit en ook het wegverkeer rijdt vrolijk verder. Oh nee, dat is helemaal niet zo.