fbpx

Tarieven Fyra tijdelijk fors lager

24 jan 2011 11:14

NS International verlaagt tijdelijk de tarieven voor Fyra, de snelle trein van NS International tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en binnenkort ook Breda. De toeslag Schiphol – Rotterdam daalt van € 6,- naar € 2,10.

De tariefverlaging zal gelden van 1 februari tot en met 1 juli. Het huidige Fyra discount tarief – waarbij reserveren verplicht is, vervalt de komende tijd. In januari is de Fyra toeslagvrij, dit vanwege de eerdere winterproblemen. De Fyra is tussen Rotterdam en Schiphol 20 minuten sneller dan de reguliere trein. 

De forse toeslagen zorgden ervoor dat aanvankelijk de Fyra nauwelijks werd gebruikt. Zo telde treinreiziger.nl in februari 2010 gemiddeld 100 reizigers in een spitstrein, en 25 reizigers in een trein tijdens de daluren. Daarmee lag de gemiddelde bezetting onder de 10 procent. Om de Fyra te promoten mochten vervolgens jaarkaarthouders enige tijd zonder toeslag met de Fyra. Daar kwam een eind aan toen in oktober de Fyra twee keer per uur is gaan rijden. Door de frequentieverhoging nam het aantal reizigers toe.

Op dit moment hoeven reizigers geen toeslag te betalen. Dat zorgt ervoor dat de Fyra massaal gebruikt wordt. In de spits soms zelfs zoveel dat er geen voldoende zitplaatsen meer zijn. Met de huidige tariefsverlaging verwacht NS International een evenwicht te hebben gevonden tussen prijs, product en service.

“De komende vijf maanden zullen wij de bezetting op Fyra nauwlettend volgen”, aldus Maarten Spaargaren, Commercieel Directeur NS International. Sinds de start in september 2009 hebben reeds 900.000 mensen gereisd. Vanaf april zal ook Breda met Fyra worden aangesloten op het HSL-netwerk. 

Genoemde toeslagen zijn op basis van de 2e klas. Foto: Kialna Photography