fbpx

Trein vs. auto: spannende races in Top Gear

02 aug 2021 9:08

Dat de auto het beste vervoermiddel is, dat willen ze in het televisieprogramma Top Gear graag bewijzen. De vroegere presentatoren Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond (nu verbonden aan The Grand Tour), raceten daarom meermaals met verschillende voertuigen tegen elkaar, zoals trein, vliegtuig en boot, waarbij een constante factor de auto was. Is het de trein ooit gelukt om de auto te verslaan?

Trein vs. motor vs. auto

In seizoen dertien raceten de mannen alsof het 1949 was. Jeremy Clarkson moest kolen op het vuur van een oude stoomtrein gooien, de Peppercorn Class A1. Hammond is ondertussen aan het lijden op een oncomfortabele motor en James May gaat de race aan in een Jaguar XK120. Een oldtimer, waarvoor je een speciale autoverzekering dient af te sluiten. Overigens is niet duidelijk waar en hoe Top Gear de gebruikte voertuigen verzekert, al is er wel een aflevering waar de presentatoren zich voordoen als zeventienjarigen en proberen een autoverzekering af te sluiten (seizoen dertien, aflevering twee). Uiteindelijk is de Jaguar de winnaar, met de stoomtrein als goede tweede.

Trein vs. Aston Martin DB9

In seizoen vier was het vertrekpunt het Engelse graafschap Surrey en de eindbestemming Monte Carlo. Clarkson was verantwoordelijk voor het hooghouden van de eer van de auto, in dit geval een Aston Martin DB9, terwijl May en Hammond na een stevige wandeling begonnen met een busrit en vervolgens de trein pakten naar London Waterloo. Vanaf hier bracht de Eurostar ze naar Parijs, waar ze 250 kilometer achter lagen op Clarkson. De TGV gaf de twee heren echter weer een voorsprong, maar die raakten ze al snel weer kwijt toen ze de trein van Nice naar Monte Carlo instapten, die de toeristische route langs de kust nam. Prachtig, maar niet als je in een race zit. Winnaar van deze race was dan ook de auto, die een kwartier eerder aankwam.

Herkansing voor de Eurostar en TGV

In het negentiende seizoen kregen de Eurostar en TGV een herkansing. Clarkson, Hammond en May racen deze keer van het Wembley Stadium naar San Siro in Milaan. De uitkomst van de race lijkt van tevoren al duidelijk, want de treinen die May en Hammond nemen zijn in de loop der jaren alleen maar sneller geworden, terwijl de veerboot er veertig minuten langer over doet dan in seizoen vier. Toen Clarkson met zijn Ford Shelby Mustang GT500 aankwam in Frankrijk lagen de twee anderen dan ook al meer dan 300 kilometer voor. De TGV moest vaart minderen bij de Franse Alpen vanwege de wind, waardoor de race toch weer spannend werd. Wegwerkzaamheden gooiden roet in het eten voor de auto, waardoor dit de enige race werd waarin de trein de auto versloeg.

Dit bericht is een partnerbericht en valt buiten de verantwoording van de redactie van Treinreiziger.nl.