fbpx

Treinbotsing Gouda door foutenfestival

18 mei 2009 17:43

(Novum) – De botsing tussen een intercity en een Thalys in oktober was het gevolg van een hele reeks menselijke fouten. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Niemand raakte bij het ongeluk gewond, maar de botsing zorgde wel voor een ravage.

Volgens het onderzoek van de IVW gaf de hoofdconducteur van de intercity ten onrechte aan dat de trein het station bij Gouda kon verlaten. Daarbij werd hij niet gecorrigeerd door zijn collega. Vervolgens ging de machinist in de fout, omdat hij niet zag dat het sein nog op rood stond.

Dit alles had nog goed kunnen gaan, maar de trein reed enkele tientallen meters verder op lage snelheid tegen de Thalys, waardoor beide treinen uit de rails liepen. De Thalys reed namelijk langs een perron en niet, zoals gebruikelijk is, over een doorrijdspoor.

Dat kwam door werkzaamheden aan het spoor en een stoomtreinevenement waardoor het die dag druk was op het spoor. In de aangepaste dienstregeling en omleiding was volgens de IVW echter onvoldoende rekening gehouden met ´spoorveiligheidsaspecten´.

De botsing op zaterdag 11 oktober legde het treinverkeer tussen Utrecht en Rotterdam en Den Haag helemaal plat. De passagiers konden de treinen zelf verlaten, omdat de treinen ter hoogte van het perron stonden.