fbpx

Treinenloods Stadskanaal in lichterlaaie

27 aug 2009 21:44

(Novum) – Een loods in Stadskanaal waarin oude locomotieven staan, staat donderdagavond voor een deel in brand. Omdat er vermoedelijk vaten met het explosieve lasmateriaal acethyleen in de loods liggen, heeft de brandweer er uit veiligheidsoverwegingen voor gekozen de brand ´defensief´, en niet van binnenuit te blussen. Dat laat een woordvoerder van de brandweer weten.

De brand, die rond 19.15 uur door nog onbekende oorzaak ontstond, kan daarom beter worden bestreden zodra die uitslaat, zegt de woordvoerder. In de loods staan stoom- en diesellocomotieven, een aantal oude rijtuigen en een oude rangeerlocomotief. In sommige treinen zit nog diesel.

Het gaat om de loods van de Stichting Stadskanaal Rail, ook bekend als Museumspoorlijn Star. De stichting werd in 1992 opgericht met als doel de spoorlijn te behouden als industrieel monument van de veenkoloniën. De Museumspoorlijn rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein tussen Veendam en Musselkanaal.

Over de schade kon de woordvoerder nog geen uitspraken doen.

Update 28 augustus 12:00: RTV Noord meldt dat de brand minder verwoestend is geweest als gedacht. De schade is weliswaar enige tonnen, maar stoomloc de Rus (de TE 5933) is gespaard gebleven. Weliswaar heeft de stoomloc ietwat geblakerd uiterlijk, valt deze naar verwachting wel weer op te lappen. 
Tegenover Radio Noord laat een medewerker van museumspoorlijn STAR weten dat de dieselloc´s op een andere locatie stonden. Over de andere stoomloc´s wordt niet gerept. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.