fbpx

Vier weken celstraf voor koperdief spoor

09 sep 2011 13:11

Een Rotterdamse politierechter heeft donderdag uitspraak gedaan in de zaak tegen een koperdief. De man had ongeveer 80 meter koperkabel losgeknipt. De politierechter heeft 4 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van € 5.071 vergoeden.

Dit is conform de eis van de Officier van Justitie. ProRail is tevreden met de uitspraak van de politierechter. Reizigersvereniging Voor Beter OV is het daarmee niet mee eens. "Zo’n lage straf miskent de enorme overlast die koperdieven veroorzaken. Daarnaast brengen koperdieven treinreizigers in levensgevaar. Ook de schadevergoeding is onwaarschijnlijk laag: alleen al het bedrag dat reizigers bij de NS claimen voor de geld terug bij vertraging-regeling moet al een veelvoud van dit bedrag zijn" zegt woordvoerder Rikus Spithorst.

Vrijbrief
Spithorst is bang dat de uitspraak mogelijk zelfs een averechts effect heeft. "“De nu opgelegde lage flauwekulstraf kan makkelijk worden opgevat als een vrijbrief om door te gaan met het stelen van koperdraad langs het spoor.”

Tevreden 
Die angst is er bij ProRail niet. De spoorbeheerder toonde zich tevreden met de uitspraak. "We staan achter dit signaal dat er actief wordt opgetreden tegen dergelijke vergrijpen. Deze schandalige vorm van crimineel gedrag is niet te tolereren."

Incident
De uitspraak volgt na een incident in de nacht van 17 op 18 juni tussen Rotterdam en Schiedam. De verkeersleiding van ProRail waarnam de diefstal waarop de politie werd gealarmeerd. Na de melding hebben agenten een verdachte aangehouden. De man is gearresteerd voor de diefstal van ongeveer 80 meter koperkabel.