fbpx

Vliegtuigbom zorgt voor chaos openbaar vervoer Rotterdam

Het openbaar vervoer rond Rotterdam Centraal is vanwege een vliegtuigbom uit de tweede wereldoorlog donderdagavond grotendeels stilgelegd. Treinen rijden wel. Maar bussen, trams en metro´s worden rond Rotterdam Centraal omgeleid. Het treinverkeer ondervond weliswaar geen hinder van de vliegtuigbom, maar wel van een defecte bovenleiding.

De bom werd donderdag rond 17.00 uur gevonden op een bouwplaats op het Kruisplein in het centrum van de Maasstad. Op de plek van de bouwput wordt een parkeergarage aangelegd. Het Kruisplein is een van de belangrijkste en drukste pleinen van Rotterdam en ligt vlak bij het station. De bom blijkt gevaarlijker dan aanvankelijk gedacht. Daardoor ligt vanaf 20:30 uur ook al het tramverkeer, busverkeer en metroverkeer rond Rotterdam Centraal plat.

Reisinformatie
De bussen van vervoerder RET rijden nu via de achterzijde van Rotterdam Centraal. De metro´s vervallen tussen Beurs en Rotterdam Centraal en trams worden omgeleid zonder Rotterdam Centraal aan te doen.
De informatievoorziening aan reizigers verliep niet geheel vlekkeloos. Zo werden metroreizigers op station Stadhuis verwezen naar de tram naar Rotterdam Centraal, of kregen het advies om te lopen via het Weena. Dat terwijl de politie even daarvoor het Weena had afgesloten en het tramverkeer had stilgelegd.

Defecte bovenleiding
Tot overmaat van ramp komt het treinverkeer tussen Rotterdam en Delft rond 21:45 uur tot stilstand door een defecte bovenleiding. Normaal biedt RandstadRail E (Rotterdam Centraal – Den Haag Centraal) in een dergelijke situatie uitkomst. Echter door de vliegtuigbom kon ook RandstadRail niet rijden.
Veel reizigers probeerde vervolgens met een bus naar metrohalte Blijdorp te komen, vanwaar RandstadRail wel rijdt. Door miscommunicatie kregen reizigers echter tegenstrijdige en onjuiste reisadviezen.

Middernacht
In de loop van de avond werd de informatievoorziening beter. De bom wordt ter plaatse door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt. Dat zal gebeuren voor middernacht. Daarna kan het verkeer waarschijnlijk weer hervat worden.