fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Voor de liefhebber: reisorganisatie houdt ov-wedstrijd van Londen naar Istanboel

OV-fanaten opgelet, want op 5 augustus organiseert de Londense reisorganisatie Lupine Travel een race van Londen naar Istanboel. De enige moeilijkheid: je mag alleen lopen of gebruikmaken van het openbaar vervoer.

En die beperking maakt de ‘Trans European Race’, want zo heet de wedstrijd, tot een zeer lastige opgave. In vogelvlucht is de afstand tussen Londen en Istanboel zo’n 2500 kilometer. Over land is dat natuurlijk al een stuk langer, zeker met de ov-beperking, maar deelnemers krijgen pas gaandeweg de race te weten welke checkpoints ze moeten afstrepen. Het eerste controlepunt bevindt zich in Parijs, daarna worden alle verplichte tussenstops pas tijdens de race bekendgemaakt. Zo kunnen deelnemers niet vooraf al hun reis plannen en boeken.

Ook andere prijzen

In deze Interrail voor gevorderden gaat het overigens niet alleen om wie het snelst in Istanboel is. Lupine Travel reikt ook prijzen uit aan wie de minste kosten heeft gemaakt en wie de meeste landen heeft bezocht. Volgens Lupine Travel kun je de reis in zo’n vijf dagen afleggen, maar als je je richt op een van de andere prijscategorieën, kan de duur natuurlijk toenemen. Degene die als eerste in de Turkse metropool is, wint 2000 pond om uit te geven aan reizen van het reisbureau.

‘Een keer iets anders’

‘We wilden een keer iets anders organiseren’, legt directeur Dylan Harris van Lupine Travel uit in een podcast van The Independent. Normaal gesproken organiseert het reisbureau trips naar ‘unieke bestemmingen’ zoals Noord-Korea en Equatoriaal Guinea. ‘Nu wilden we iets toegankelijkers opzetten en in plaats van een groepsreis een echte uitdaging creëren.’ Volgens Harris gaat het in deze race om de echte ervaring: ‘Niet zomaar ergens naartoe vliegen, maar echt op pad zijn en proberen om met de trein of de bus te gaan en zo mensen te ontmoeten.’

Ov-wedstrijden zijn niet nieuw. Deze website organiseert bijvoorbeeld de Kilometer Kampioen, een race voor wie binnen een dag de meeste kilometers in Nederlandse treinen aflegt. En in het bekende Britse tv-programma Top Gear namen snelle auto’s het nog weleens op tegen het openbaar vervoer.

Wie zich geroepen voelt voor de iets extremere race van Londen naar Istanboel: meedoen kost je 99 Britse pond en dat is exclusief alle reiskosten die je onderweg maakt.

15 gedachten aan “Voor de liefhebber: reisorganisatie houdt ov-wedstrijd van Londen naar Istanboel”

 1. Oscar schreef:

  Een beetje zoals de Gumball Rally of de Cannonball Run, maar dan met OV. Bijkomend voordeel is wel dat je geen bekeuring krijgt voor “not following the 55 mile-per-hour speed limit”… 😉

  1. Hanzeboog schreef:

   De deelnemers van Cannonnball Run moeten eten, tanken en slapen. 😉

   Net op DB app gekeken. Dat is een reis van grofweg 59 – 62 uur. Met 8 of 10 overstappen.

   Heb geen hekel aan treinreizen. Maar zou liever 1 week voor uittrekken.

 2. Barend schreef:

  Vliegen met een lijnvlucht valt natuurlijk ook onder OV, dan is het niet zo moeilijk… Ik neem aan dat er wel een regel is dat vligen niet mag?

  1. Annemiek schreef:

   Dat is maar net hoe je openbaar vervoer definieert.

   Het evenement wordt overigens georganiseerd in samenwerking met Jack’s Flight Club. Een bedrijfje dat de beste deals voor reizen met het vliegtuig zegt te promoten.

 3. Kilometer Kampioen fan! schreef:

  “Ov-wedstrijden zijn niet nieuw. Deze website organiseert bijvoorbeeld de Kilometer Kampioen, een race voor wie binnen een dag de meeste kilometers in Nederlandse treinen aflegt.”

  Whoehoe…
  Is dit een stille hint voor dit jaar? 😀

 4. Ann schreef:

  Wordt nog een heel duur geintje als ik het zo lees.

  1. ton jonker schreef:

   Een van de prijscategorieen is zo min mogelijk kosten maken, mag je dan ook zwart rijden en hoe zit het met de boetes? Worden die er weer bij opgeteld?

   1. Joost2 schreef:

    Als het controlebeleid in andere Europese landen net zo zou zijn als in Nederland, zou het nog wel kunnen lukken om zonder tickets en boetes van Londen naar Istanbul te reizen.

 5. Hendrik Hubert schreef:

  Een beetje normaal mens, beste Ton Jonker, reist niet zwart. Jij wilt je salaris of uitkering, de ov-ondernemingen willen ook graag hun geld.
  Ik vind deze opmerking dan ook afkeurenswaardig.

  1. ton jonker schreef:

   Het ging mij om een reactie, in 65 jaar treinrijden slecht 1x (uit nood) zwart gereden. Maar het is zo als Joost2 zegt: 21 april 1000km in NL afgelegd met geldig vervoersbewijs, o.a. 2 ritten in ICNG, maar controle, ho maar

 6. Frans E.R. Eekhout schreef:

  Volg een camera ploeg of via mobiel de verrichtingen van een deelnemer en plaats die dan ook op YouTube, kunnen we en hen zelf nagenieten van hun ” Toer de Europa” ?
  Dit is een soort Orient Express maar dan met het lokale Openbaar Vervoer…Succes en Veel Plezier ! En de winnaar of winnares krijgt eeuwige roem !

 7. ano schreef:

  waar geef ik me op?!

 8. Manuel schreef:

  Zit er dit jaar ook weer een kilometer kampioen vanuit Treinreiziger aan te komen? Het was altijd om de twee jaar. 2015, 2017, 2019 en nu 2023 weer nadat het in 2021 niet doorging 😀

 9. Richard schreef:

  En dat terwijl ik nu onderweg ben naar Parijs om vandaar precies deze route te doen. Vertrek maandagochtend, aankomst vrijdagochtend.
  Heb echter nu wel besloten de reis in te korten tot Boekarest. Maar had hem helemaal uitgepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *