youtube treinreiziger zoeken zoeken
Foto: Stefan Verkerk

Zo reis je met de OV-chipkaart per trein

klok 07 jan 2017 18:09

Reizen met de ov-chipkaart, in het begin is het misschien even wennen, maar het is in de basis niet moeilijk. In dit artikel vertellen we in vier stappen hoe het werkt. Heb je geen ov-chipkaart? Dan zijn er ook andere alternatieven. In onze prijsvergelijker voor goedkope treinkaartjes vind je altijd de goedkoopste optie.

Als je kiest voor de OV-Chipkaart, doorloop dan deze vier stappen.

1. Schaf de OV-chipkaart aan
Reis je met meerdere personen? Iedere reiziger heeft een ov-chipkaart nodig. Je kunt niet samen tegelijk op dezelfde ov-chipkaart reizen. Een anonieme ov-chipkaart kun je op het station kopen, of hier online. Wil je later een ov-abonnement aanschaffen of gebruik maken van leeftijdskorting bij de bus? Dan heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig.

2. Zorg voor voldoende saldo
Zorg voor voldoende saldo op de ov-chipkaart. Om te kunnen inchecken heb je per ov-chipkaart minimaal 20 euro saldo nodig. (Tenzij je gebruik maakt van de regeling Samenreiskorting). Het handigst is om saldo op te waarden bij de NS-kaartautomaat. Het is trouwens ook mogelijk om online je saldo te checken.

3. Activeer de ov-chipkaart voor de trein
Een ov-chipkaart dient eenmalig geactiveerd te worden voor de trein. Dat gaat automatisch als je bij de NS-kaartautomaat saldo opwaardeert. Als het saldo ergens anders is opgewaardeerd, dan dien je de ov-chipkaart bij de NS-kaartautomaat te activeren.

4. Check per vervoerder in- en uit
Je kunt nu met de ov-chipkaart gaan reizen. Je moet bij de trein per vervoerder in- en uitchecken. Stap je over van de ene naar de andere NS-trein? Dan hoef je dus niet opnieuw in te checken. Maar als je overstapt van een NS-trein naar bijvoorbeeld een Arriva of Connexxion trein, dan moet je wel eerst bij NS uitchecken, en dan bij de andere vervoerder opnieuw inchecken.

Ben je een keer vergeten uit te checken? In de regel is dat geen probleem. Je kunt op uitcheckgemist.nl aangeven wanneer en waar je bent vergeten uit te checken. Dan krijg je later een reactie van je verzoek. In veel gevallen zal het teveel betaalde bedrag gewoon worden teruggestort. Met NS Extra wordt je zelfs per e-mail geattendeerd dat je bent vergeten uit te checken en kun je dat direct simpel corrigeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.