fbpx

85 treinstations krijgen binnen 8 jaar meer comfort

04 sep 2012 7:33

ProRail gaat de grootste en drukste treinstations in Nederland vanaf eind 2012 van nieuw perronmeubilair voorzien. Het oude meubilair, zoals banken, wachtruimten en afvalbakken, is vaak al meer dan 20 jaar oud en wordt tot 2020 stapsgewijs op 85 stations vervangen.

Nieuw is dat perrons ook ‘poefjes’ krijgen om op te zitten en dat de glazen windschermen worden voorzien van ‘leunsteunen’.Vanaf eind 2012 zijn Groningen Europapark en Hoevelaken als eerste uitgerust met het nieuwe perronmeubilair, stations waar respectievelijk treinen van Arriva en Connexxion stoppen.

125 miljoen euro
De andere stations die tussen 2012 en 2014 nieuw meubilair krijgen, zijn Arnhem, Rotterdam Centraal, Rijswijk, Den Haag Centraal, Breda en de stations op de de Valleilijn (Barneveld Noord, Barneveld Centrum, Barneveld Zuid, Lunteren, Ede Centrum). Van 2014 tot 2020 volgen nog ruim 73 stations. In totaal investeert ProRail een bedrag van 125 miljoen euro in meer comfort op de stations.

Duurzaam
ProRail wil met het nieuwe meubilair en de aankleding van perrons het verblijf op de stations prettiger maken. ProRail heeft het nieuwe meubilair getest op de NS-stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal. De nieuwe aankleding en meubels kregen een hoge reizigerswaardering. Bij het ontwerp heeft ProRail als uitgangspunt genomen dat de meubels comfortabel voor de reiziger zijn, goed ogen, maar ook duurzaam zijn wat betreft onderhoud en levensduur.

Uitrol
De keuze voor de stations die tussen 2014 en 2020 volgen is onder andere afhankelijk van het aantal reizigers en regionale spreiding. Alle grote en middelgrote stations worden voorzien van het nieuwe meubilair, waarmee ongeveer 60 procent van de reizigers wordt bereikt. Verder vindt de uitrol van het nieuwe perronmeubilair per lijn plaats waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij reeds geplande werkzaamheden.