fbpx

In Beeld: Afscheid Mat 64 trekt honderden liefhebbers

25 sep 2016 20:55

Onder grote belangstelling is de Mat ´64, ook wel Apekop genoemd, zondag naar het Spoorwegmuseum vertrokken. Voor een speciale afscheidsrit hadden duizend treinreizigers zich aangemeld, van wie er driehonderd zijn uitverkoren voor het afscheidsrondje.

De trein vertrok zondagochtend vanuit Maastricht en de reis ging via Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Amersfoort naar het Spoorwegmuseum aan de Maliebaan in Utrecht. Zeven machinisten en tien conducteurs lossen elkaar af tijdens de zeven uur durende rit.

MAT64_1.jpg

Grote belangstelling voor de Mat ´64 nabij Zwolle

Tientallen -zo niet honderden – treinliefhebbers stonden zondag langs de route de laatste rit van Mat ´64 op te wachten. De Mat ´64 treinen zouden eigenlijk al in januari naar het Spoorwegmuseum vertrekken, maar bleven uiteindelijk nog een dikke drie maanden langer in de reizigersdienst. Daarmee drukte ze het materieeltekort.

De ereronde is een initiatief van de NS-machinisten Linda Kool en Frank Scharloo. Onderweg lieten zeventig tegemoetkomende treinen een eresaluut horen. Zeven machinisten en tien conducteurs mochten elkaar tijdens de zeven uur durende rit aflossen.

MAT64_7.jpg

Mat ´64 is een afkorting van materiaal 1964. De gele trein met z´n bolle voorkant was ruim vijftig jaar een bekend gezicht op het Nederlandse spoor. Maar liefst 277 treinstellen zijn er van dit type gemaakt: 31 vierdelige treinstellen (Plan T), en 246 tweedelige treinstellen (Plan V) genoemd. De treinstellen werden verspreid over een periode van ruim 10 jaar en 10 maanden geleverd. De zogenoemde Plan T-treinstellen worden al zo´n zes jaar niet meer ingezet. Behalve Apekop, werden de treinen ook wel Standaard Stoptrein genoemd.

In december 2015 zou de trein aan de kant gaan, maar onder druk van de Staatssecretaris Dijksma zijn de treinstellen toen nog tot 30 maart als reserve gebleven. In die periode werden ze ondanks hun status als reservetreinstellen, (vrijwel) dagelijks ingezet.

Voortaan is de Mat ’64 dus nog wel te zien bij het Spoorwegmuseum. Zie het Spoorwegmuseum met Korting

MAT64_10.jpg

MAT64_11.jpg

MAT64_9.jpg

(c) Treinreiziger.nl / ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *