fbpx

NS Hispeed voorlopig nog niet afgerekend op Fyra problemen

14 jan 2013 18:26

Er volgen voorlopig geen boetes voor NS International, ook al zijn meer treinen vertraagd dan volgens het contract toegestaan. Pas als er voldoende nieuwe treinen geleverd zijn, zal staatssecretaris Mansveld NS International gaan afrekenen op de prestaties. Dat schrijft Mansveld maandag in antwoord op kamervragen van Sander de Rouwe (CDA) over cijfers van Failra en Treinreiziger.nl.

"Ik vind het belangrijk dat in deze opstartfase de focus ligt op het doorvoeren van structurele verbeteringen. Daarom heb ik nog niet de sancties, waartoe de concessie mij de mogelijkheid biedt, opgelegd aan NS International (HSA)", schrijft de staatssecretaris. 

Dwangsom
In de toekomst, als alle 19 nieuwe V250-treinstellen geleverd zijn, kunnnen er wel maatregelen volgen. "Sancties die op een later moment bij handhaving in aanmerking zouden kunnen komen, zijn conform de concessie: het doorvoeren van verbeteringen, danwel het opleggen van een last onder dwangsom."

Eisen
NS International (formeel HSA) kan boetes krijgen als meer dan 5% van de treinen vertraging heeft door verwijtbare oorzaken. Ook kan er een boete volgen als meer dan 0,5% van de treinen uitvalt. Vertragingen en uitgevallen treinen door wisselstoringen, defecte bovenleidingen en stroomstoringen worden NS International niet aangerekend. 

Prestaties
Tot en met december viel 2,3% van de Fyra treinen uit door een aan NS International toerekenbare oorzaak. Daarnaast was 9% van de treinen bij deze norm vertraagd. Waarschijnlijk hebben de cijfers alleen betrekking op de Fyra Amsterdam – Brussel, maar dat wordt niet expliciet in de brief genoemd.

Gesprek
Weliswaar hoeft NS International dus nu nog niet te vrezen voor boetes, maar Mansveld zal wel de Fyra-problematiek ter sprake stellen bij NS-directeur Bert Meerstadt. Binnenkort staat er een gesprek op de planning.

Compensatie
Als een internationale Fyra-reiziger meer dan 30 minuten vertraging op loopt, kan hij compensatie krijgen. NS International benadert deze reizigers actief om hen op deze mogelijkheden te wijzen. Als een Fyra uitvalt of als de Fyra meer dan 60 minuten vertraagd is, kunnen reizigers worden omgeboekt naar de Thalys. Als dat niet mogelijk is, worden er bussen ingezet.

Keuzecadeau
Reizigers met meer dan 60 minuten vertraging kunnen bovendien een keuzecadeau krijgen (o.a. bloemen, boek of cadeaubon) als extra compensatie voor het ongemak. Daarvoor moet de reiziger wel een beroep maken op de regeling "Geld terug bij Vertraging". Mansveld wijst er op dat sindskort compensatie volledig online is aan te vragen.

Beneluxtrein
Overigens stelde niet alleen De Rouwe (CDA) kamervragen naar aanleiding van een Treinreiziger.nl-publicatie. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) deed dat. Zij wees de staatssecretaris op een eerdere toezegging dat de Benelux zou blijven rijden als de Fyra niet zestien keer per dag zou gaan rijden. Die toezegging is volgens Mansveld niet nagekomen omdat het logistiek niet haalbaar was om zowel de Fyra als de Benelux te laten rijden.