fbpx

Spoorwegmuseum geeft 250 euro voor allerlaatste treinkaartje

08 jul 2014 11:21

Het Spoorwegmuseum in Utrecht betaalt 250 euro voor het allerlaatste papieren treinkaartje. Dat kaartje moet volgens woordvoerder Evertjan de Rooy woensdagmorgen tussen 00.00 en 04.00 uur zijn gekocht. Waar precies is nog niet bekend, aangezien de NS de kaartjesautomaten in de nacht van dinsdag op woensdag gefaseerd zal uitschakelen.

De museumdirecteur en zijn conservator kopen dinsdag op Utrecht Centraal een papieren kaartje voor een treinreis van Amsterdam naar Haarlem. Dat was in 1839 ook de allereerste reis die treinpassagiers in Nederland konden maken. Daarmee is het papieren treinkaartje op 2,5 maand na 175 jaar oud geworden.

Het spoorwegmuseum zoekt ook nog een treinkaartjes uit 1839. Daarvoor wil het museum zelfs 25.000 euro betalen. "Het bedrag is vooral een indicatie van de historische waarde van het kaartje. Het zou de Rembrandt van ons Spoorwegmuseum zijn", aldus een woordvoerder vorige week. Het oudste kaartje dat nu in het bezit is van het museum stamt uit 1840. Een boekbinder uit Haarlem vond vorig jaar tot zijn verbazing een rits kaartjes uit dat jaar in de kaft van een oud boek.

Treinkaartjes uit de beginperiode van de spoorwegen zijn zeldzaam. Treinreizigers moesten in die tijd bij het uitstappen hun kaartje weer inleveren, zodat ze konden worden geteld en vernietigd. "We weten dat er in 1839 77.000 kaartjes zijn uitgegeven. We hopen dat er nog eentje bewaard is gebleven", aldus de zegsman.

Het Spoorwegmuseum waarschuwt mensen voor replica’s van het felbegeerde kaartje. "We worden regelmatig benaderd door mensen die denken dat ze op een goudmijn gestuit zijn, maar we moeten ze vaak teleurstellen.” Het blijkt dan vaak te gaan op nepkaartjes die bij de viering van 100 jaar spoorwegen in 1939 werden uitgedeeld. De kaartjes lijken sterk op het exemplaar uit 1839 maar zijn van echt te onderscheiden door een kartelrandje.

Vanaf woensdagmorgen zijn alleen nog kaartjes met een chip erin te koop. Die zullen een euro duurder zijn dan het oude vertrouwde papieren treinkaartje. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl