fbpx

Ongeluksoverweg Harlingen in zomer opgeheven

24 mei 2017 14:08

De spoorwegovergang bij Harlingen waar eerder dit jaar twee ernstige ongelukken gebeurden, wordt opgeheven. Spoorbeheerder ProRail en de boer van wie de overweg is, hebben hierover woensdagmiddag een akkoord getekend.

Naar verwachting is de klus deze zomer klaar. Op 27 maart kwamen een vader en zoon om toen de auto waarin ze zaten in botsing kwam met een trein. De maand ervoor was er ook een aanrijding met een lichtgewonde en grote blikschade als gevolg.

In plaats van de overweg zonder spoorbomen aan de Oude Trekweg komt er een nieuwe weg met een brug waarover naar de boer kan worden gegaan. ProRail betaalt de aanleg en de boer blijft eigenaar van de weg. Over de kosten worden geen mededelingen gedaan. ProRail-baas Pier Eringa is blij met de samenwerking met de boer. “We willen het aantal overwegen terugdringen, te beginnen met de meest onveilige, maar het liefst helemaal geen overwegen meer. De veiligste overweg is namelijk geen overweg.”

In ons land zijn nu 120 openbare overwegen die niet beveiligd zijn met bomen en bellen. ProRail beschouwt die als onveilig en niet meer van deze tijd. Om ze op te heffen is een potje van 35 miljoen euro beschikbaar. De particuliere overweg van de boer in Harlingen hoort daar dus niet bij en ProRail betaalt in dit geval uit een ander programma voor de veiligheid van overwegen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een breed onderzoek naar de veiligheid van spoorwegovergangen in Nederland vanwege recente ongelukken.

(c) ANP

Ontvang laatste OV-nieuws in je mailbox

Let op: je aanmelding is pas definitief na het aanklikken van de bevestiginglik die je per e-mail krijgt.

[wysija_form id=”5″]

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dries Molenaar
7 jaren geleden

Gefeliciteerd! Nu de rest sofort aanpakken. Met een aantal gestandardiseerde bouwontwerpen en uitvoeringen moet het mogelijk zijn om veel overwegen binnen korte tijd op te heffen en te vervangen.