fbpx

Abellio levert winst 49 miljoen aan NS

19 feb 2016 10:37

De buitenlandse activiteiten van NS hebben het spoorbedrijf een jaarwinst van 49 miljoen euro (EBIT) opgelverd in 2015. Het spoorbedrijf wil die prestaties de komende jaren op peil houden, maar verwacht dat dit in 2016 moeilijk zal worden. Dat schrijft het bedrijf in het jaarverslag van 2015.

Alle contracten van Abellio in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn winstgevend. "Dat is het gevolg van onze selectieve groeistrategie, gedisciplineerde biedingsprocedure en doeltreffende risicoanalyses op deze sterk concurrerende markten", schrijft het spoorbedrijf. Of de Abellio contracten van Qbuzz in Nederland ook allemaal winstgevend zijn, wordt in het jaarverslag niet genoemd.

In het jaarverslag schrijft het bedrijf haar positie in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland te willen versterken. Met dochter Abellio is NS sinds 2003 actief in Groot-Brittannië en sinds 2009 in Duitsland. Sinds 1 april 2015 verzorgt Abellio vrijwel al het spoorvervoer in Schotland. Die nieuwe concessie zorgt ervoor dat de omzet van NS fors is toegenomen. Ook in Duitsland heeft Abellio met succes geboden op nieuwe spoorconcessies. 

De concessie voor Northern Rail wordt na maart 2016 niet verlengd. "Abellio richt zijn strategie daarom op het behoud van het huidige internationale portfolio en het beschermen van de onderliggende inkomstenbronnen buiten Nederland. De nadruk ligt daarbij op selectieve deelname aan aanbestedingen op markten waar het bedrijf actief is", schrijft het spoorbedrijf in het jaarverslag.

Bij Abellio werken inmiddels meer medewerkers dan bij NS Reizigers, dat de treinen in Nederland laat rijden. Abellio heeft 12.900 personeelsleden, NS Reizigers 11.000. De omzet van NS Reizigers is nog wel een fractie hoger dan van Abellio. Zo haalt Abellio een omzet van 2,1 miljard en NS Reizigers een omzet van 2,3 miljard euro.

Hier is NS actief:

ConcessiekaartNS.JPG