fbpx

AD: aanbevelingen rekenkamer deels niet opgevolgd door ProRail

15 okt 2015 8:53

Spoorbedrijf ProRail slaagt er volgens de Algemene Rekenkamer al jaren niet in om de grote interne problemen op te lossen. Dat schrijft het AD donderdag. Bronnen laten aan NU.nl weten dat de Rekenkamer nu weliswaar verbeteringen vaststelt ten opzichte van de eerdere doorlichting van de spoorbeheerder, maar dat sommige aanbevelingen van toen nog altijd niet zijn doorgevoerd.

Kamerleden mogen geen uitspraken doen over het gesprek met de Rekenkamer, maar SP-Kamerlid Farshad Bashir stelt tegenover het AD dat Mansveld nu "veel verder in de problemen" zit. "Ze heeft er in de afgelopen jaren niets aan gedaan om de chaos te repareren," stelt hij.

De Rekenkamer vindt het veel beter als niet het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar het ministerie van Financiën eigenaar van de spoorbeheerder wordt. Bij NS is dat al zo. Mansveld houdt de uitvoering van onderhoud in de gaten en Dijsselbloem houdt financieel toezicht.

Onlangs kwam staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) al in problemen vanwege de situatie bij ProRail. Het eerste deel van het debat heeft Mansveld welliswaar overleefd, maar het debat wordt binnenkort nog voort gezet. De coalitiepartijen VVD en PvdA lijken Mansveld door dik en dun te blijven steunen, maar bij andere partijen is die steun aan het verdwijnen.

De baas van Mansveld, minister Schultz, krijgt ook kritiek: ze zou alleen maar bezig zijn met lintjes knippen en de problemen aan Mansveld overlaten.