fbpx

Algemene Rekenkamer doet opnieuw onderzoek naar HSL-Zuid

17 jan 2014 15:30

De Algemene Rekenkamer is een onderzoek naar de Hogesnelheidslijn-Zuid begonnen. Dit onderzoek wordt gericht op het verkrijgen van meer inzicht in de rollen van de Staat bij vooral de exploitatie van deze spoorlijn. 

In juni 2007 heeft de Algemene Rekenkamer het onderzoeksrapport Risicobeheersing HSL-Zuid gepubliceerd. Ten tijde van dat onderzoek was deze hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel nog niet in gebruik. In dat onderzoeksrapport is onder meer gewezen op de risico´s bij de exploitatie van deze internationale spoorverbinding.

"We willen nu de diepte in gaan omtrent de exploitatie en bijvoorbeeld kijken of de Kamer goed is geïnformeerd. Natuurlijk is er al heel veel openbaar, maar we zullen ook kijken naar dat wat nog niet openbaar is en spreken met betrokennen" legt een woordvoerder van de Rekenkamer uit.

Ondanks de waarschuwingen van de Rekenkamer is de exploitatie van de internationale verbinding vorig jaar al na 40 dagen weer gestaakt. Althans, als het om de Fyra gaat. De Rekenkamer kijkt ook naar de nieuwe afspraken die NS en het Ministerie van Infrastructuur hebben gemaakt.

Nederland heeft ruim 7 miljard euro in infrastructuur geïnvesteerd. De huidige ontwikkelingen hebben negatieve gevolgen voor het bedrijfsresultaat van NS en het dividend dat NS aan de Staat uitkeert, en voor de vergoeding die exploitant HSA aan de Staat betaalt voor het gebruik van deze spoorlijn.

De Algemene Rekenkamer verwacht medio juni 2014 de bevindingen te kunnen publiceren.

Foto: (c) Sharon Huls