fbpx

Alleen noodzakelijke reizen? Zwitserse toeristentreinen gaan weer rijden

In Nederland klinkt nog steeds luid en duidelijk de oproep: reis alleen met de trein als het echt noodzakelijk is. Niet in elk land klinkt die oproep zo duidelijk. Zwitserland heeft zelfs besloten de speciale toeristentreinen weer op te laten starten.

Bernina Express en Glacier Express

Zo gaat vanaf 8 juni de Bernina Express weer beperkt rijden. Eén keer per dag zal de beroemde rode panoramatrein weer rijden vanuit Chur richting Tirano. Alleen de laatste drie kilometer van de route komen te vervallen. De trein rijdt tot Campocologno, het laatste station op Zwitsers grondgebied. De Bernina Bus (Tirano – Lugano) blijft opgeheven.

De beroemde Glacier Express, de langzaamste sneltrein ter wereld, gaat ook weer rijden. Niet vanaf 8 juni, maar vanaf 20 juni. Ook hier gaat het voorlopig om één trein per dag van Zermatt naar St. Moritz. De trein viert dit jaar zijn 90 jarig bestaan. De treinen op de route zijn onlangs gerenoveerd en hebben nu een nieuwe stijl en zijn nu ook uitgerust met wifi.

Veiligheid

De Rhätische Bahn, die zowel bij de Glacier Express als de Bernina Express is betrokken, zegt dat de veiligheid van reizigers en personeel de hoogste prioriteit blijft. Daarom zullen zowel de treinen als de stations extra vaak worden gereinigd. “Reizigers hebben ook de mogelijkheid om volgens de eisen hun handen te wassen in de open toiletten van de treinstations” laat de Rhätische Bahn weten.

Anders dan in Nederland, is in Zwitserland 2 meter afstand het uitgangspunt. Ook bij het in- en uitstappen. Als de twee meter afstand niet kan worden aangehouden, worden reizigers zeer dringend geadviseerd mondkapjes te dragen. Verder worden reizigers opgeroepen om online een ticket te kopen of anders contactloos te betalen bij het loket. “Het concept van openbaar vervoerbescherming is gebaseerd op persoonlijke verantwoordelijkheid en solidariteit onder reizigers. Als u zich aan de beschreven maatregelen houdt, bent u veilig in het Zwitserse openbaar vervoer”, stelt de vervoerder. Reizigers die de afgelopen twee weken ziek zijn geweest, worden geacht niet op pad te gaan.

Zwitsers beleid

Het beleid van de Rhätische Bahn staat niet op zich. De voorschriften zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Zwitserse overheid. Ook de grootste vervoerder van Zwitserland, de SBB, heeft soortgelijke adviezen. De goedkope tickets had de SBB vanwege de coronacrisis uit de handel genomen, maar die zullen vanaf 8 juni ook weer worden aangeboden. Onder de slogan “We reizen weer samen” start de vervoerder ook een campagne. Wel roept de SBB reizigers op de spits te mijden.

De Glacier Express en de Bernina Express zijn dan ook niet de enige toeristentreinen die weer gaan rijden. Ook de Jungfraujochbahn, welke rijdt naar het hoogste station van Europa, gaat weer rijden. Deze verbinding start nog iets eerder: 6 juni. Die datum start ook de Gornergratbahn vanaf Zermatt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ton jonker
4 jaren geleden

Glacier Express treinen zijn nu uitgerust met wifi;
je neemt de Glacier Express toch om van het landschap te genieten

Social
4 jaren geleden
Antwoord aan  ton jonker

En om alles gelijk op de socials te gooien natturlijk

erno-berk
4 jaren geleden

Niet alleen in Zwitserland, maar ook in Duitsland rijden er gewoon weer treinen voor touristisch vervoer. DB Fernverkehr rijdt weer maar bijv. Sylt en Oberstdorf. En in bijv. Baden-Würtemburg rijden er vanaf dit weekend weer Fahrrad-Expressen. Net als in Duitsland wordt ook in België geadviseerd enkel de spitsuren te mijden, niet om het OV enkel te gebruiken voor noodzakelijke doeleinden zoals in Nederland.

Laurens Smid
4 jaren geleden

Hier kan men in Nederland een voorbeeld nemen hier wordt je het ov uitgejaagd alleen vitale reizen mag men doen.
Het wordt ook eens tijd dat men het ov gaat promoten dat je weer welkom bent i.p.v. dat je niet welkom bent.
Maar de ov bedrijven krijgen toch wel hun geld voor hun verlies waarom zouden ze zich druk maken.

Betty
4 jaren geleden

Ik vindt dat na moet gaan kijken of ook gewone volk bepaalde uren of dagen weer mogen reizen .want dit is ook niet eerlijk hé.ik wil net mijn hondjes gewoon weer reizen ns hoop dat u daar na gaat kijken en ons blij maakt

David
4 jaren geleden

En ook SNCF in Frankrijk schaalt (de kaartverkoop) gewoon weer op. Vanaf 15 juni gaat SNCF weer 100% van alle stoelen in TGV’s verkopen. Ik neem aan dat de restricties die nu in het voorstadsvervoer in Parijs en Lille gelden dan ook zullen vervallen. Wel moeten reizigers, uiteraard, thuis blijven als ze zich niet lekker voelen, mondkapjes dragen en de hele dag handen wassen.

Mart
4 jaren geleden
Antwoord aan  David

Ondanks dat SNCF dan opgeschaald, hebben ze bij dochteronderneming Thalys wel besloten de Zon-Thalys helemaal niet meer te laten rijden voor 2020 (ook de ritten eind augustus niet, wat met het tempo van de ontwikkelingen nog erg ver weg lijkt).