fbpx

Amsterdamse metrotunnel weer volledig dicht

08 jul 2013 12:35

De metrotunnel tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel is vanaf maandag weer geruime tijd dicht. De gemeente Amsterdam is bezig met de renovatie van de Oostlijn. De tunnelbuizen zijn tot en met zondag 25 augustus afgesloten voor het metroverkeer.

Reizigers met sommige GVB-abonnementen tussen Amstel en Centraal kunnen tijdens de sluitingen gratis met de trein reizen. Daarnaast is er een speciale pendelbus voor alle GVB-reizigers, lijn 59.

150 kilometer nieuwe kabels
De metrotunnel was sinds eind mei al gedeeltelijk dicht (met name in de avond) om de renovatie voor te bereiden. Om aan de veiligheidseisen te voldoen, laat Amsterdam 46 grote ventilatoren en 1300 nieuwe lichten plaatsen. Ook legt de gemeente ongeveer 150 kilometer nieuwe kabels aan en worden de vluchtwegen in de onderdoorgang verbeterd.

Derde zomer
Zodra dit allemaal klaar is, zijn reizigers echter nog niet af van de ellende. Tot eind oktober worden de nieuwe systemen getest waardoor de tunnel, net als voor de zomer, van zondag tot en met donderdagavond vanaf 20.15 uur dicht is. Ook dan rijden er pendelbussen. Het is inmiddels de derde zomer dat de Oostlijn dicht is. Ook in 2010 en 2011 konden de metro´s niet rijden. Het werk is echter toen nooit fatsoenlijk afgerond door ruzie met de aannemer en de vondst van asbest.

Ook vertraging in Rotterdam
In Rotterdam moesten metroreizigers maandagochtend overigens ook rekening houden met vertraging. Dat kwam niet door werkzaamheden, maar door een missend stukje spoor van 10 centimer bij een remise. Reizigers op de RET-metrolijnen A, B en C liepen daardoor soms forse vertraging op. Directeur Pedro Peters bood op Twitter zijn excuses aan voor het reizigersleed. ´´Excuses voor veel overlast reizigers. Genoeg bussen om metro direct te vervangen lukt niet´´ erkende hij. Rond kwart over acht werd het metroverkeer in Rotterdam weer hervat.

(c) ANP / Treinreiziger.nl