Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva tegen ANP na berichtgeving door de Volkskrant.

Het gaat in totaal om 24 stoptrein- en twee intercitytrajecten. Zo wil Arriva gaan rijden tussen Amsterdam en Hoofddorp, Vlissingen en Breda, en Lelystad en Zwolle. Ook wil Arriva met een intercity naar Brussel. Op de 26 trajecten wil de vervoerder tussen 2026 en 2033 stapsgewijs Arriva-treinen laten rijden, zo laat topman Anne Hettinga aan de Volkskrant weten.

Op dit moment exploiteert Arriva, een dochterbedrijf van Deutsche Bahn, stop- en sneltreinen in Zuid-Limburg, de Achterhoek en op de Noordelijke Nevenlijnen in Groningen en Friesland. Met name in Zuid-Limburg lopen reizigers geregeld tegen problemen aan, want vrijwel dagelijks worden treinen geschrapt door personeelstekorten.

Hoofdrailnet

De verbindingen waar Arriva op aast, maken deel uit van het hoofdrailnet. De overheid heeft al gezegd dat de hoofdrailnetconcessie opnieuw voor langere tijd wordt gegund aan de NS. Maar volgens Arriva zijn de laatste handtekeningen nog niet gezet. “Daarom is nu het moment om onze plannen bekend te maken en aan te vragen voordat er onomkeerbare besluiten worden genomen tot 2033 waardoor de reiziger uitzicht op beter ov voor langere tijd wordt ontnomen.”

Arriva en andere regionale vervoerders zoals Keolis en Qbuzz verzetten zich al langer tegen de onderhandse gunning van het hoofdrailnet aan de NS. Volgens hen is de gang van zaken in strijd met Europese regels. De vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), hebben ook al aangekondigd verdere juridische stappen te zullen ondernemen als de nieuwe gunning van het hoofdrailnet aan de NS straks wel helemaal is geregeld.

Kritiek in Brussel

Ook in Brussel is er kritiek op het onderhands gunnen van de hoofdrailnetconcessie aan de NS. In de zomer is de Europese Commissie daarom een procedure begonnen tegen Nederland. In een brief riep het dagelijks EU-bestuur de regering op zich te houden aan de EU-mededingingsregels voor de gunning van contracten voor openbaar vervoer per spoor. Deze zogeheten inbreukprocedure kan uiteindelijk leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie, als Den Haag niet de door Brussel vereiste stappen zet.

‘Expertise in regionale stop- en sneltreinen’

Als puur zou worden gekeken naar geschiktheid, denkt Arriva een goede kans te maken voor het aanbieden van de lijnen. “We vragen deze lijnen aan omdat onze expertise zit in het rijden van regionale stop- en sneltreinen”, aldus de zegsvrouw. Volgens haar mikt Arriva ook op verbeteringen als vaker per uur een trein en meer treinen in de avonduren. “Bijkomend voordeel voor de reiziger is dat onze intentie is dat het dubbele opstaptarief tussen bus en regionale trein verdwijnt.”

Arriva is niet de eerste partij die het monopolie van de NS aan het wankelen brengt. In juni kwam er een golf aan inschrijvingen voor internationale treintrajecten op gang, onder meer door Qbuzz en FlixTrain. In het kader van open toegang tot het Europese spoor krijgt iedere vervoerder de kans om een gooi te doen naar treinen naar het buitenland.

This post was last modified on 24 september 2023 22:41

Share

Recent Posts

Olympische atleten vertrekken met Eurostar naar Parijs

Vandaag vertrokken achttien atleten van TeamNL uit turnen, boogschieten en skateboarden vanuit Nederland vanaf station…

11 uur terug

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

1 dag terug

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

6 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug