fbpx

Budget TGV (Ouigo) Parijs – Marseille vanaf 10 euro

Terwijl in Nederland de Fyra V250 voor problemen blijft zorgen, gaan de Franse spoorwegen de strijd aan met low cost-airlines. Vanaf april wordt het mogelijk om de 750 kilometer tussen Parijs en Marseille te overbruggen voor slechts 10 euro in iets meer dan drie uur. De nieuwe low cost-hogesnelheidstrein gaat onder de naam Ouigo twee keer per dag rijden tussen Parijs (Marne-la-Valleé) – Marseille en tussen Parijs (Marne la Valleé) en Montpellier.

Het is een revolutionair concept. Alles wordt gedaan om de prijs van het treinkaartje te drukken. Zo zullen de treinen alleen 2e klas zitplaatsen hebben, en ontbreekt er een bar. Daardoor kunnen de omgebouwde TGV-treinstellen extra veel reizigers vervoeren.

Maximaal benutten
De treinen zullen starten te Marne-la-Valleé, buiten het centrum, tegenover Disneyland Parijs. Ook dat is om de kosten te drukken. Vanaf dit station bereiken de treinen snel de hogesnelheidslijn. Ook in Lyon, Valence, Avignon en Aix-en-Provence stoppen de treinen buiten het centrum op een station aan de hogesnelheidslijn. Om de tijd maximaal te kunnen benutten wordt de trein gereinigd tijdens de rit. Daardoor kunnen de omgebouwde TGV-treinen twaalf uur per dag worden ingezet, tegenover acht uur normaal.

Extra betalen
Bij de low cost-TGV moet er voor extra service extra betaald worden. Zo mag er slechts één stuk bagage gratis mee. Elektriciteit is ook alleen beschikbaar tegen bijbetaling. Bij vertraging wordt er alleen vergoed als dat wettelijk verplicht is. Bij de normale TGV zijn de bepalingen ruimer dan de wettelijke normen.

Inchecken
Een deel van de reistijdwinst gaat weer verloren, niet alleen omdat de reiziger reistijd nodig heeft van het centrum van Parijs naar Marne-la-Valleé, maar ook omdat er ingecheckt moet worden voor de trein. Daarvoor moet 30 minuten worden gereserveerd.

Goedkope tickets
Door het concept valt de ticketprijs aanzienlijk lager uit dan bij de normale TGV. Zo kan de 750 kilometer tussen Parijs en Marseille met Ouigo al overbrugd worden vanaf 10 euro. In totaal komen er per jaar 400.000 treintickets beschikbaar voor dit tarief. Daarnaast zijn er een miljoen treintickets beschikbaar voor 25 euro. Als die goedkope tickets zijn uitverkocht kan de prijs oplopen tot 85 euro, nog steeds 30 procent goedkoper dan de normale TGV. Alle tickets zullen alleen online verkocht worden.

Reizigersaantallen
De Franse spoorwegen (SNCF) zullen in totaal 4 miljoen Ouigo-treintickets aanbieden. Het Franse spoorbedrijf hoopt op 1,6 miljoen klanten in 2013. Rond 2017 moet de dienst winstgevend zijn.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
David Nijenhuis
3 jaren geleden

Vergeet niet, dat je nog een kaartje moet kopen om van het centrum van Parijs in Marne-le-Vallée te komen, wat neerkomt op € 7,60-9,50. Dan verkies ik toch liever wat meer reisgemak met de TGV vanaf het centrum van Parijs.