fbpx

China: apparatuur en mensen faalden bij ongeluk HSL

Ontwerpfouten in de seinapparatuur en menselijke fouten lagen ten grondslag aan het ongeluk met een hogesnelheidstrein in het zuidoosten van China. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Chinese spoorwegen naar het ongeval. Kort na de presentatie van de onderzoeksresultaten zwoer de Chinese premier Wen Jiabao de verantwoordelijken zwaar te straffen.

"Het maakt niet uit of er sprake is van een ontwerpfout, een uitglijder van het management of een miskleun in het productieproces, we moeten dit tot op de bodem uitzoeken", zei Jiabao. "Als duidelijk wordt dat corruptie hiertoe heeft geleid, moeten we dit via juridische weg oplossen en zullen we zeer streng zijn. Alleen op deze manier doen we diegenen die zijn omgekomen eer aan."

Ongeval
Zaterdag kwam een hogesnelheidstrein na een blikseminslag in de buurt van de stad Wenzhou op een spoorwegviaduct tot stilstand. Een achteropliggende trein ramde vol op de stilstaande hsl, waardoor verscheidene rijtuigen ontspoorden. Vier wagons stortten van het viaduct naar beneden. Uiteindelijk kwamen 39 mensen om het leven en raakten 190 gewond.

Rood sein
"Toen er na de blikseminslag een defect was ontstaan, sprong een seinlicht per abuis op groen in plaats van op rood", zei An Lusheng, hoofd van het spoorwegbureau van Shanghai. Seinwachters hadden bovendien geen waarschuwingssignaal doen uitgaan, voegde hij hieraan toe.

Woede
Ondanks excuses van het bedrijf dat de seinapparatuur produceert, heerst er onder nabestaanden van de slachtoffers grote woede over het ongeluk en met name over het optreden van de autoriteiten, die meer in beslag leken te worden genomen door opruimwerkzaamheden om het spoor weer zo vlug mogelijk vrij te maken dan door het redden van de slachtoffers. Het ontslag van drie hoge functionarissen bij het spoorwegbureau van Shanghai neemt deze woede vooralsnog niet weg.

 

Ziek
Veel Chinezen zijn daarnaast verbolgen over premier Wen, die er zes dagen over deed voor hij zijn gezicht liet zien. De premier probeerde zijn trage reactie te verklaren door te zeggen dat hij elf dagen ziek in bed had gelegen, maar op internet werd al vlug gehakt gemaakt van deze verklaring, omdat Wen de afgelopen week diverse officiële bijeenkomsten en staatsbezoeken heeft bijgewoond.

Ambitieuze plannen
Bovenal zijn er door het ongeluk scheurtjes verschenen in de ambitieuze plannen van China voor een nationaal spoornet van hogesnelheidstreinen, een prestigeproject en symbool van de economische en technologische vooruitgang van het land. Wen erkende dat het vertrouwen in het Chinese hogesnelheidsnet een deuk heeft opgelopen. "De ongelukken herinneren ons eraan dat we meer belang moeten hechten aan veiligheid bij de aanleg van hogesnelheidslijnen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *