fbpx

Connexxion wil kwartiersdienst Valleilijn tot Ede-Wageningen

14 dec 2011 13:11

Connexxion wil op termijn een kwartierdienst op de spoorlijn Amersfoort – Barneveld – Ede-Wageningen. Ook wil de vervoerder het liefst zo snelmogelijk doorrijden naar Arnhem. Sinds 5 jaar rijdt Connexxion op de Valleilijn, "en met succes" zo zegt een woordvoerder van de vervoerder tegenover lokale krant Ede Stad.

Het aantal reizigers is in de afgelopen vijf jaar gestegen van vijf a zesduizend naar acht a negenduizend. Dat is mede te danken aan de hogere frequenties. Connexxion rijdt vier keer per uur tussen Amersfoort en Barneveld, en twee van de vier treinen rijdt vervolgens door naar Ede-Wageningen. NS reed destijds één tot twee keer per uur een trein.

Nieuwe stations
Eind 2012 krijgt de Valleilijn er een station bij (Hoevelaken), in 2014 krijgt ook Barneveld Zuid een station. In Ede-Stad geeft Connexxion aan dat de huidige kwartiersdienst alleen betrouwbaar gehandhaaft kan blijven worden als op delen van het traject de snelheid omhoog kan van 80 naar 120 kilometer per uur. Dubbelspoor bij Barneveld Noord is van de baan.

Kwartierdienst naar Ede-Wageningen
Connexxion wil het liefst de kwartiersverbinding doortrekken naar Ede-Wageningen. Volgens Minischter Schultz van Haegen zou daarvoor 120 miljoen euro nodig zijn. "Wij durven het aan om te zeggen dat het veel goedkoper kan, tot in totaal zo’n 20 tot 25 miljoen euro”, zegt regiomanneger Coen Storm van Connexxion tegenover Ede Stad.
"Want het meeste geld zit ‘m in maatregelen als tunnels en geluidsschermen. Die zijn wat ons betreft echt niet allemaal nodig. Dubbelspoor tussen Barneveld en Lunteren echter wel."

Arnhem
Al eerder uitte Connexxion de wens om de spoorverbinding door te trekken naar Arnhem. Storm: "Technisch moet dat in anderhalf tot twee jaar gerealiseerd kunnen zijn, maar de bal ligt op dit moment bij NS.”