Duitsland: elk uur een trein Amsterdam – Berlijn (en één uur sneller)

Terwijl Nederland in de nabije toekomst (2024) hoopt op een half uurtje kortere reistijd naar Berlijn, zijn de Duitsers bezig om de trein naar Berlijn op termijn in Duitsland bijna een uur te versnellen. Bovendien willen de Duitsers dat er elk uur een trein tussen Amsterdam en Berlijn gaat rijden.

Bijna één uur sneller naar Berlijn

Dat blijkt uit de dienstregelingsplannen die onder regie van het Duitse Ministerie voor Infrastructuur zijn gemaakt. De Duitsers willen dat de reistijd Amsterdam – Berlijn in 2030 is verkort tot 5 uur en 27 minuten. “Aangenomen dat de reistijd Bad Bentheim – Amsterdam gelijk blijft aan de huidige reistijd.” Nu bedraagt de reistijd nog 6 uur en 22 minuten.

De trein moet versneld worden door minder vaak te stoppen. De snelle trein moet in de toekomst in Duitsland alleen stoppen in Rheine, Osnabrück, Hannover en Berlijn Spandau. Vooral door niet meer in Stendal te stoppen wordt de trein versneld, daardoor kunnen de treinen een kortere route nemen. Bovendien krijgen de nieuwe treinen een iets hogere maximumsnelheid: 230 kilometer per uur, in plaats van 200.

Elk uur naar Berlijn

De snelle trein naar Berlijn moet eens per twee uur gaan rijden, net zoals nu. Maar daar bovenop moet er nog een trein komen. Die trein gaat ook eens per twee uur rijden en gaat in meer stations stoppen. Beide treinen samen zorgen ervoor dat er min of meer elk uur een trein van Amsterdam naar Berlijn zal gaan rijden.

In Duitsland zal de langzamere trein op alle stations blijven stoppen waar de trein naar Berlijn nu ook stopt. Dus onder andere in Bünde, Bad Oeynhausen en Minden. Alleen de stop te Stendal verdwijnt. Ook kan er korter gestopt worden in Bad Bentheim. De tragere trein naar Berlijn zal daardoor nog steeds circa 35 minuten sneller zijn dan de huidige verbinding.

Overstappen naar Bremen en Hamburg

Het Duitse plan voor de toekomstige dienstregeling heet Deutschlandtakt en is al behoorlijk concreet. Zo zijn de patroontijden van de trein al uitgewerkt. Daaruit wordt duidelijk dat beide treinen naar Berlijn in Osnabrück aansluiting blijven geven op de trein naar Bremen en Hamburg. De overstaptijd bedraagt volgens de plannen 15 tot 18 minuten.

De toekomstige dienstregeling is al geschetst, compleet met patroontijden

Tussen Nederland en Hamburg voorziet het Duitse Ministerie van Infrastructuur geen directe treinverbinding. Het Ministerie wijst op de goede aansluiting in Osnabrück. Maar mocht een vervoerder toch een directe trein Amsterdam – Hamburg willen introduceren, dan kan dat.

Nederland versnelt ook

De concrete Duitse plannen zijn opmerkelijk, omdat in Nederland vaak het beeld wordt geschetst dat Duitsland dwarsligt bij een snelle trein naar Berlijn. Dat klopt dus allerminst. Terwijl de Nederlandse plannen uitgaan van een half uur reistijdvermindering over de gehele route, blijken de Duitsers dus een uur te willen winnen in Duitsland.

Helemaal eerlijk is die vergelijking niet: Nederland legt de focus in eerste instantie op de korte termijn, op 2024. Duitsland daarentegen richt zich op 2030. “De plannen sluiten goed op elkaar aan” vertelt een woordvoerder van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het is ook zeker niet zo dat er in Nederland niets gebeurt om een snellere trein naar Duitsland mogelijk te maken. Sterker nog, dit kabinet heeft 50 miljoen euro uitgetrokken om de infrastructuur te verbeteren, met oog op een snellere trein naar Berlijn. Hoe het bedrag precies zal worden benut, wordt nog verkend, maar gedacht wordt aan sneller spoor tussen Hengelo – Oldenzaal en een extra perron in Oldenzaal, zodat de versnelde trein ook goed in de dienstregeling in te passen is. Voor de betrouwbaarheid van de versnelde trein is ook een extra perron in Deventer wenselijk, ook dat wordt nu verder verkend.

Nieuwe treinen in 2024

De half uur reistijdwinst die Nederland in 2024 voor ogen heeft zal voor circa één derde in ons land geboekt worden. Daarnaast kan er in Duitsland tijd gewonnen worden omdat er nieuwe treinen zijn besteld. Die treinen kunnen zowel rijden op de Nederlandse als Duitse bovenleidingspanning. Een locwissel moet daarom per 2024 tot het verleden behoren.

“Volgens Deutsche Bahn, die de treinen heeft besteld, ligt de productie op schema en zijn de treinen bijtijds beschikbaar om per dienstregeling 2024 te rijden” aldus de woordvoerder.

Zie ook: Dit wordt de nieuwe Intercity naar Berlijn

De toekomstige trein Amsterdam – Berlijn.

Route via Arnhem?

NS heeft eerder gepleit om de reistijd naar Berlijn te verkorten door de route te veranderen. Het spoorbedrijf pleit ervoor om het spoor tussen Utrecht, Arnhem en de Duitse grens te verbeteren, zodat een snelle trein via Arnhem en het Ruhrgebied mogelijk wordt. “Voor nog snellere verbindingen bezien we in Toekomstbeeld OV 2040 ook andere route-opties via Zwolle of via Arnhem, al dan niet met overstap. Hiervoor zijn flinke investeringen nodig en dit vraagt om een brede en zorgvuldige afweging op basis van volwaardig onderzoek” reageert het Nederlandse Ministerie.

Of de route via Arnhem mogelijk is, valt te bezien. Het is in elk geval in het dienstregelingsplan Deutschlandtakt niet voorzien. “Er is tussen Oberhausen, Mülheim en Hamm ook geen capaciteit aanwezig” zegt een woordvoerder van het Duitse Ministerie. Bovendien stellen de Duitsers dat ook de capaciteit tussen Berlijn en het Ruhrgebied een probleem is. Onze oosterburen realiseren straks meer snelle treinen tussen Berlijn en het Ruhrgebied, en daarbovenop zijn er geen treinpaden voor andere snelle treinen.

Planning uursdienst onbekend

Voorlopig zullen de treinen naar de Duitse hoofdstad dus gewoon via Amersfoort en Hengelo blijven rijden. Wanneer we stappen richting een uursdienst kunnen verwachten is niet bekend. Het Duitse Ministerie verwijst voor die vraag naar Deutsche Bahn. Terwijl Deutsche Bahn op zijn beurt voor vragen over Deutschlandtakt verwijst naar het Duitse Ministerie.

Zie ook: Overzicht nieuwsartikelen snelle trein naar Berlijn.

Internationale trein in het nieuws

This post was last modified on 16 april 2021 11:23

Bekijk reacties

  • Waarom zal 1 van de treinen niet op Berlijn Hbf stoppen, de hele reden van de trein is dat hij stopt in de stad en niet in op een soort gelijk is als A'dam zuid

    • Dat staat er volgensmij niet. Het is denk ik meer de vraag of ie doorgaat naar Berlijn Ostbahnhof.

        • In het verleden eindigden treinen uit Keulen/Düsseldorf op Berlin Hbf Tief. Daar zijn perronsporen waar eens per uur een trein stopt.
          Andere treinen stoppen er zo lang dat er in feite sprake is van twee aparte verbindingen.

        • Welke trein eindigt momenteel bijvoorbeeld in Berlijn Hbf? Inderdaad, de trein uit Amsterdam. Zoek maar eens op bahn.de/nl van Amsterdam C naar Berlin Ostbf en zoek maar eens op alleen rechtstreekse verbindingen. Ik geef toe, meestal gaat ie wel naar Ostbf, maar komt vaak genoeg voor dat Hbf het eindstation is.

      • ''De trein moet versneld worden door minder vaak te stoppen. De snelle trein moet in de toekomst in Duitsland alleen stoppen in Rheine, Osnabrück, Hannover en Berlijn Spandau.''
        Dus hij stopt niet meer op hbf of lees ik het echt verkeerd?

    • Wat ongelukkig geformuleerd. Alleen de Duitse tussenstops worden genoemd, de trein rijdt net als nu gewoon door naar het Hbf en daarna ook nog naar het Ost Bf omdat daar het opstelterrein is. In Spandau kunnen treinen sowieso niet eindigen, daar zijn alleen doorgaande sporen

      • Er staat bij stopt in Duitsland alleen te ... Dit is de informatie die Duitse ministerie geeft. Kan zijn dat ie om logistieke redenen naar Ostbf doorrijdt. Enkele treinen rijden soms niet door. Waar de trein in Nederland zal stoppen is onbekend, daar gaan de Duitsers niet over.

        • De treinen zullen nu doorreiden naar Berlin Spandau en Berlin Hbf. Treinen gaan dan (leeg) door naar de opstelsporen bij Berlin Südkreuz. Vanwege verbouwingswerkzaamheden (tot 2025) bij Berlin Ostbhf kan deze helaas niet meer via de centrale bundel rijden.
          Ik weet niet wat het plan van DB is, maar ik vrees hetzelfde lot voor Berlin Lichtenberg die veel treinaansluitingen heeft verloren. Het klopt dat na Berlin Ostbhf opstelsporen zijn (in Berlin Rummelsburg).

          Grootste winst is toch wel dat er niet meer gestopt wordt in Wolfsburg en Stendal. De spoorlijn is recentelijk aangepast voor hogere snelheden en een 3e spoor wordt komende jaren gelectrificeerd.

        • Dat sommige treinen soms niet doorrijden tot Ost heeft te maken met langjarige werkzaamheden op het oostelijke deelnam de Stadtbahn.

  • Deutschlandtakt is zeker een interessante casus, die vooral als doel heeft om in het Duitse langeafstandsverkeer een dienstregeling met strakke uurs- of halfuurspatronen en aansluitknopen naar Zwitsers (of eigenlijk oorspronkelijk Nederlands) voorbeeld in te voeren. Of de dienstregeling er ook zo uit komt te zien als in het plaatje? Vast en zeker niet. Het is aan een vervoerder of zij er brood in ziet om meer treinen aan te bieden en er zal eerst behoorlijk wat nieuw spoor aangelegd moeten worden om deze dienstregeling überhaupt mogelijk te maken. In veel gevallen is er ook materieel nodig dat een bepaalde snelheid kan halen, wat er nu niet is en waar ook nog geen bestelling voor is gedaan (zoals 250 km/h op Amsterdam - Berlijn). Voor je het weet zijn we zo 20 jaar verder. Maar je moet ergens beginnen. Deutschlandtakt is dan ook geen toekomstplan, maar het helpt vooral om de juiste (toekomstvaste) keuzes te maken bij investeringen in nieuwe infra, zoals spoorverdubbelingen, extra perrons en nieuwe hogesnelheidslijnen. Waar bijvoorbeeld werd gesteggeld of er een nieuwe HSL Hannover - Bielefeld gebouwd moet worden of niet, geeft Deutschlandtakt de doorslag om het wel te doen.

    • Deutschlandtakt met strakke uurs- of halfuurspatronen en aansluitknopen moet juist wél de basis van aanbestedingen zijn.

      Iemand moet de regie nemen, en het geheel centraal zetten en bewaken.

      En Bastiaan, dat kan echt prima in samenspraak met mooie plannen van winnende marktpartijen, en andere ontwikkelingen in de loop van de tijd.
      Het is bittere noodzaak. Anders wordt het al gauw weer zo'n verstrikte, , als de afgelopen 5 decennia.

      Het is van belang dat die centrale OV-plek bemand wordt, en er eindelijk weer competentie en aansprakelijkheid komt.

      Haleluja, wat zou het een wonder zijn als het Nederlandse ministerie met zo'n plan zou komen. Kan iemand het zich voorstellen?

      Heerlijk om te zien dat die oldschool schema's met patroontijden (in 2030!) gewoon voor de pers beschikbaar zijn.
      Dat is niet lullen -zoals Van Boxtel zo mooi vol overgave ronkend en zuchtend deed over de trein naar Berlijn - maar poetsen.

      Geen luchtkastelen en luchtballonetjes (en excellent geformuleerde luchtscheetjes als antwoord op elke vraag), maar openheid in alle details zodat je zwaktes op kan sporen, en verbeteren.

      Erom vragen is niet nodig, laat staan kamervragen achteraf, een goed ontwerper doet dat uit zichzelf.

      Echt 100% andere aanpak als die van NS/Den Haag (het minsterie van OV), wiens DNA inmiddels na decennia alleen nog bestaat uit framing/'communiceren' en ondertussen helemaal geen inhoud/ontwerp hebben.

      En ook echt andere aanpak dan gebruikelijk op andere ministeries/instituties. Zie bijvoorbeeld het ontluisterende vaccin-gestuntel van de overheid, is gewoon 100% incompetentie, want struktureel en oneindig doorgaand.

      Grappig en typerend ook dat Nederland/NS gewoon niks wist van die Duitse plannen voor Berlijn-Amsterdam.
      Ze nemen het holle geblabla van NS daar dus nog steeds niet serieus, net als 10-12 jaar geleden (op congressen werd dat, als ik bij zo’n specialist of hotemetoot doorvroeg, ook gewoon hardop gezegd, en dat terwijl DB zelf toen echt ook flink in de knoop zat. NS was in hun ogen echter far beyond, onbereikbaar in hun parallele universum.)

      Van mij mogen de mensen van Deutschlandtakt in 1 keer Hollandtakt mee-ontwerpen en bemannen, want ze doen het erg goed.
      Mijn God wat zou dat een opluchting zijn.

      • Rustig maar, ik ben ook maar iemand die zich puur uit interesse en enthousiasme in de plannen heeft verdiept. Wonderlijk hoe je er direct van uitgaat dat ik er allemaal invloed op heb ;-)

    • Toevallig staat er nog een artikel klaar over Deutschlandtakt. Men noemt Nederland en Zwitserland inderdaad als voorbeeld. Dat zal ook de titel zijn van het artikel

  • Zou een aanpassing van de route vanaf Apeldoorn over Zutphen naar Hengelo een optie zijn?
    Nu nog enkelspoor en niet geëlektrificeerd, maar regionale ontwikkelingen lijken omwille van beperking uitstoot dieseltreinen i.i.g. richting elektrificatie te gaan.
    De spoorverdubbeling zal zeker voeten in de aarde hebben om gerealiseerd te krijgen. Maar dit geeft m.i. o.a. deze voordelen:
    - Een meer robuuste dienstregeling tussen (Apeldoorn/)Zutphen en Oldenzaal
    - De mogelijkheid om de al vaker geuite wens van een sneltrein/IC Enschede - Arnhem te reaiseren
    - Een geografisch kortere route tussen A'dam en grens, je slaat hiermee Almelo over. (Nog meer tijdwinst?)
    - Je creëert zo meer ruimte op traject Apeldoorn - Deventer - Almelo - Hengelo

    Zo maar enkele eerste gedachten bij deze variant. Van oudsher is er met de aanleg op dit traject wel rekening gehouden met dubbelspoor qua aanleg van de onderbouw. Die zou breed genoeg moeten zijn.

    • Het mooist zou ik het vinden om extra hogesnelheidsspoor van (ruwweg) Holten naar Delden en van Gronau naar Rheine te leggen. Dan kan je namelijk ook langs de grootste stad in Twente, Enschede, en je slaat een paar langzame bochten bij Almelo over.

    • De route Apeldoorn - Zutphen - Hengelo is bij de bouw al voorbereid op dubbel spoor en het tracé is ontworpen voor (internationale) sneltreinen. Dat betekent dat het baanlichaam al aanwezig is en veel bruggen en viaducten bredere landhoofden hebben. Natuurlijk helpt dat laatste niet veel want je gaat een 100 jaar oud viaduct niet verbreden maar vervangen.

  • De route langs Stendal is juist een klein beetje langer (ongeveer 700m), alleen kan je dus op tempo door blijven zoeven omdat je niet door het station hoeft.

    Verder is dit natuurlijk ook in Nederland ideaal: die snelle trein laat je dan ook in Nederland weinig stoppen. Ik zeg nog steeds: alleen in Deventer, voor de verbindingen van en naar Noord- en Oost-Nederland; sla verder alles over, ook Hengelo en Amersfoort. Als je naar Hengelo wilt, neem je de stopper vanaf Rheine of je wacht een uur op de langzamere trein, en die laat je wel op alle Nederlandse intercitystations stoppen (hoewel, Almelo en Hilversum kan je evt. nog steeds wel overslaan). Na verdubbeling van Zwolle-Wierden kan je misschien beter daarlangs, met dan als enige stop Zwolle.

    • Waarom wel in Deventer stoppen en niet in Hengelo? Het is logischer om juist in Hengelo te stoppen want daar heb je straks vanuit noord en zuid Nederland een intercity (Zwolle-Hengelo en Arnhem-Zutphen-Hengelo), dat is voor die reizigers veel sneller dan via Deventer. De stop in Deventer kan dus geheel verdwijnen want die heeft straks alleen nog een regionale functie. Een nieuw HSL spoor tussen Holten en Delden is zeker een meerwaarde maar die tussen Gronau en Rheine is flauwekul en een flinke omweg, voor Enschede moet je maar in Hengelo overstappen, zo'n grote stad is Enschede ook weer niet. Hengelo is het station met verreweg de meeste treinbewegingen van Twente (zo'n 2x zoveel als Enschede) dus logisch om dat station de enige halteplaats te laten zijn voor Twente.

        • @Ferry,
          De regio Twente heeft 650.000 inwoners. Hengelo lijkt het meest logisch als centraal station voor Twente, want dit is een spoorwegknooppunt. Hengelo ligt ook centraler in Twente.

        • @Ferry: Van de 158.000 inwoners van Enschede woont slechts ongeveer 130.000 in de stad zelf, de rest woont in de dorpen in de wijde omtrek die ook tot die gemeente behoren. Dus het zijn er slechts 50.000 meer dan Hengelo. Daarnaast haal je de snelheid van die trein er flink uit als je ook nog door Enschede, Glanerbrug en Gronau moet rijden, dat gaat zeker tien minuten extra reistijd opleveren, erg slecht plan dus!

      • Een aantal stations is wel wenselijk. Die vormen de grote winst in reistijd voor de mensen daar. Zo hoeft men niet eerst naar SChiphol te reizen. Vanaf Deventer is de reistijd al een uur minder, vanaf Twenthe hoofdstation nog minder.

  • Ik snap ook niet waar het idee vandaan komt dat de Duitsers traineren: typisch het "de omgekeerde wereld" denken dat je steeds vaker tegenkomt. Er is één branche waar ze zeggen: "aanval is de beste verdediging".

    De stop in Duivendrecht met metroaansluiting naar Amsterdam Centraal stip ik bij deze kort aan, maar dat liet zien hoe de NS er lange tijd instond.

    Maar Duitsland heeft met honderden kilometers "neubau"- en "ausbaustrecken" tussen Minden en Berlijn de dienst enorm versneld. De trein rijdt daar, in tegenstelling tot in Nederland, al jaren zijn huidige maximumsnelheid van 200 km/h. In Nederland zijn er extra (inhaal)sporen bij Weesp (Flevolijn/Zuidtak Ringspoorlijn), een verouderd emplacement in Naarden is recent vervangen en bij Amersfoort zijn er (over de jaren) twee vrije kruisingen gemaakt en extra perrons in Amersfoort, Hilversum en Deventer: leuk maar naar internationale standaarden niet indrukwekkend.

    • In augustus 2019 is station Naarden Bussum gesaneerd en zijn alle 18 wissels opgebroken, zodat het een halte aan de vrije baan is geworden. Wat betreft station Weesp het volgende: in het kader van project OV-SAAL zijn de inhaalsporen in Weesp (spoor 7 + 8) nog steeds niet gerealiseerd vanwege de hoge kosten. Het laaghangend fruit zoals een nieuwe vloer voor de twee spoorbruggen over de Vecht is er wel gekomen; tevens is de bediening van de spoorbrug beduidend versneld.

    • Als je hoort hoe Angela Merkel praat over spoor en treinen in Duitsland. En onze VVD kabinet. Dat is een wereld van verschil.

      In Nederland willen ze op korte, middel - en lange termijn vooral het spoor beter benutten. Maar Angela Merkel maakt er echt beleid van. Een citaat:

      “Het spoor speelt een bijzondere rol in het behalen van onze klimaatdoelen. We willen dat meer mensen van de auto en het vliegtuig naar de trein overstappen en dat er meer goederen per spoor worden vervoerd”, zei bondskanselier Angela Merkel in een interview met DB Mobil, het tijdschrift van Deutsche Bahn. “Dit vereist een modern spoorwegnet en verbeterde dienstverlening.

      En dan vinden ze in Nederland vervelend dat Duitsland vele jaren niet wilde investeren in het spoor tussen Emmerich - Oberhausen? Laten ze dan op hun beurt het spoor tussen Utrecht - Arnhem echt eens gaan moderniseren.

        • Dat is ongenuanceerd. Ze zijn niet allemaal met elkaar te vergelijken. Angela Merkel zegt niet zo maar wat. Ze is geen roeptoeter zoals Trump.

          Bovendien bepaalt ze niet in haar eentje. In Duitsland wordt serieus ingezet op de trein te stimuleren.

          Kunnen ze in Nederland een voorbeeld. Wel veel praten en Nederlanders te stimuleren om de trein te nemen. Maar vervolgens niets investeren in uitbreiding spoor. Dat schiet niet op.

      • Zo makkelijk gaat het in Duitsland niet hoor. De hsl Bielefeld-Hamm is op deelstaatniveau heel lang tegengewerkt. Pas door die opname in Deutschlandtakt 2030 is het een federale aangelegenheid geworden en lijkt die lijn er nu te gaan komen.

        • Er zijn voorstellen om de bestaande lijn Hamm - Bielefeld voor snelheden tot 300 km/h op te waarderen. De bestaande Fernbahngleise worden dan o.a door ICE en IC treinen gebruikt. De bestaande Gütergleise worden opgewaardeerd tot 160 km/h en gebruikt door goederen- en regionale treinen. Aangezien het om voorstellen gaat is het afwachten of het ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

    • Rijden naar Sudkreuz lijkt alleen logisch als de trein van daar verder zou gaan rijden richting Leipzig en Dresden. In Sudkreuz zijn er ook geen leermogelijkheden.

      • Om D-Takt te realiseren is een groot opstelterrein nodig ten zuiden van Südkreuz, waar meerdere lijnen o.a. uit Amsterdam maar ook het Ruhrgebied kunnen keren. Dus daar wordt mee rekening gehouden.

        • Ten zudem van het station is er geen plaats voor een groot opstelterrein. Er ligt momenteel een keerspoor. Een eerste mogelijkheid is t.h.v. Umschlagbahnhof Großbeeren. Treinen uit Amsterdam en het Ruhrgebiet kunnen ook via de nog in aanleg zijnde Dresdner Bahn en Große Außenring naar Bahnbetriebswerk Rummelsburg geleid worden. Evt. met Flughafen Berlin/Brandenburg als begin en eindpunt i.p.v. Südkreuz.

        • Het is jammer dat het onderzoeksrapport over infraverbeteringen rond Berlijn niet meer online staat, anders had ik graag daar naar verwezen.

  • In het Deutschlandtakt-plaatje is Bad Oeynhausen geen stop van de langzamere trein, maar alleen van de blauwe lijn eronder. Dit in tegenstelling tot wat in de paragraaf 'Elk uur naar Berlijn' staat.

  • Als in 2030 60 minuten tijdswinst geboekt is het een mooie stap. En een frequentie van 8 snellere Berlijn treinen is ambitieus. Zeker als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid tussen Amsterdam - Amersfoort - Hengelo - Osnabrück - Hannover - Berlijn. Het is bepaald geen Parijs - Brussel - Köln/Amsterdam.

    Vooral vanaf Twente zal de Berlijn trein aantrekkelijker worden. Vliegen hoeft dan niet meer. De reistijd is dan vanaf Hengelo zodanig dat je minder de behoefte hebt om een vliegtuig in een Duitse plaats te pakken.

    Waarschijnlijk zal DB het wegvallen van de Berlijn trein (5 - 6 keer per dag) bij Stendal eenvoudig kunnen opvullen. Evenals het wegvallen van andere haltes (8 keer per dag). De Berlijn trein laten stoppen in bepaalde Nederlandse en Duitse plaatsen is blijkbaar vooral een prestigezaak.

    Zo is dat ook bij Hilversum, Apeldoorn en Almelo. NS gaat in de toekomst frequenter rijden. Dus is die Berlijn trein echt zo cruciaal voor die plaatsen? Natuurlijk niet. Als NS 1 keer p/u een IC Enschede - Amsterdam inzet is er voldoende compensatie.

Share

Recent Posts

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

5 uur terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

21 uur terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

2 dagen terug

Kamer zet alles op alles om prijsstijgingen ov te voorkomen

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors…

3 dagen terug

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie

Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan…

4 dagen terug

Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC)…

7 dagen terug