fbpx

Duitsland per trein – Duitse Spoorwegen DB

Met de trein naar Duitsland? Elke dag rijden er meer dan 50 treinen de grens over. Al vanaf 19 euro reis je per snelle ICE naar Duitsland. Ontdek alles over de Duitse spoorwegen (DB) en treinreizen door Duitsland.

Zoek Treintickets

Er rijden zowel snelle doorgaande treinen richting Duitsland, als regionale treinen. Vanuit Amsterdam verzorgt de Duitse spoorwegen samen met NS de treindienst Amsterdam – Berlijn en Amsterdam – Frankfurt / Basel. Voor de ICE zijn er vanaf Amsterdam treinkaartjes naar Düsseldorf, Oberhausen, Duisburg en Keulen voor 19 euro. Dat tarief heeft een beperkte beschikbaarheid. Treinkaartjes naar Duitse bestemmingen die verder weg liggen – zoals Frankfurt, Hamburg en Berlijn – zijn altijd verkrijgbaar vanaf 39 euro (of minder). Treinkaartjes naar Duitse bestemmingen zijn in de regel vanaf 6 maanden voor vertrek verkrijgbaar.

Treinkaartjes naar Duitsland via NS
De tarieven zijn niet afhankelijk van de aanbieder, ze komen allemaal uit het Duitse verkoopsysteem. Wij adviseren treinkaartjes naar Duitsland te kopen bij NS International. Dan kun je gewoon met iDEAL betalen en is er een Nederlandse klantenservice, 24 uur per dag bereikbaar. Maar je kunt uiteraard ook je treinticket kopen bij de Duitse spoorwegen (hier bijvoorbeeld). Dat is vooral handig als jouw bestemming niet bij NS te boeken is, of als je met de regionale trein wilt reizen. Wil je weten hoe je kunt besparen? Bekijk onze zeven bespaartips voor goedkope Duitse treinkaartjes.

Treinen naar Duitsland

  • ICE Amsterdam – Frankfurt / ICE Amsterdam – Basel. Meerdere keren per dag snelt de luxe trein van Amsterdam naar Frankfurt, en één keer per dag door naar het Zwitserse Basel. Voor München / Wenen: overstappen te Frankfurt Flughafen of Frankfurt Hbf.
  • Trein Amsterdam – Berlijn. Eens in de twee uur rijdt er een intercity vanaf Amsterdam door naar Duitsland, meestal naar Berlijn. De trein naar Berlijn stopt o.a. ook in Bad Bentheim, Osnabruck en Hannover. Voor Hamburg: overstappen in Osnabruck.
  • Enschede – Münster / Dortmund. Vanaf Enschede rijdt er ieder half uur een regionale trein richting Gronau. Vanuit Gronau rijden de treinen door naar Münster (1x per uur) en Dortmund (1x per uur).
  • Arnhem – Düsseldorf. Vanaf het voorjaar 2017 (waarschijnlijk per april), rijdt er ieder uur een regionale trein Arnhem – Düsseldorf
  • Venlo – Düsseldorf Vanaf Venlo rijdt er 1x per uur een trein naar Mönchengladbach, Düsseldorf en Hamm. Voor Keulen overstappen in Mönchengladbach.
  • Heerlen – Aken. Deze trein van de Duitse spoorwegen rijdt voorlopig tot en met Herzogenrath. Daar is er aansluiting op de trein naar Aken.
  • Hengelo – Bielefeld. Deze regionale trein gaat pas rijden vanaf december 2017.
  • Groningen – Leer. Deze trein is tot nadere order door een bus vervangen.

ICE – Duitse hogesnelheidstrein
De ICE is de hogesnelheidstrein van de Duitse spoorwegen. De ICE combineert comfort en betaalbaarheid. De treinen hebben een restauratierijtuig of een Bar-Bistro rijtuig en hebben in vergelijking met andere hogesnelheidstreinen veel beenruimte. Zowel in de eerste als in de tweede klas zijn er stopcontacten bij iedere twee zitplekken beschikbaar. Daardoor is reizen en werken een goede combinatie. Daarnaast zijn er audiokanalen beschikbaar en bij sommige zitplekken ook videokanalen. In de 1e klas is er catering bij de zitplek. Het ICE netwerk omvat heel Duitsland. Maar eveneens rijden er ICE treinen door naar Nederland, België, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk. Sommige ICE’s hebben wifi, maar dat is geen standaarddienst. Bovendien is de kwaliteit beperkt.


Interieur 2e klas ICE

Tarieven regionale trein Duitsland
In Duitsland zijn er vaak goedkope tickets verkrijgbaar voor regionale treinen. Zoals het Schönes- Wochenende- Ticket waarmee één dag in het weekend onbeperkt met regionale treinen door Duitsland gereisd kan worden. Op werkdagen is er een andere variant voor de regionale trein, het Quer-durchs-Land-Ticket. Bij dit soort speciale regionale tickets is het vaak mogelijk tegen een kleine meerprijs met een groep tot 5 personen te reizen. Zo is het Schönes- Wochenende- Ticket verkrijgbaar vanaf 40 euro (anno 2016) voor één persoon. Elke reiziger extra kost 4 euro, tot maximaal 5 personen.

IC-Bus: ook vanuit Nederland
Tussen Eindhoven – Düsseldorf en Roermond – Düsseldorf kun je ook gebruik maken van de IC-Bus. Daarmee concurreert DB met haar eigen treinen. De bussen zijn van alle gemakken voorzien, zoals wifi en stopcontacten. Ze zijn op de trajecten waar ze rijden vaak sneller dan de trein én goedkoper. Zo kan je met de IC-bus al vanaf 9 euro per enkele reis naar Duitsland, inclusief zitplaatsreservering.

Treinkaartje ICE Duitsland
Goedkoop met de snelle trein? Koop dan in de regel 3 maanden voor vertrek je treinkaartje (eerder kan niet). Vanaf € 19 per enkele reis kan je per ICE naar Duisburg, Düsseldorf, Oberhausen of Keulen. Dit tarief wordt niet in iedere trein en niet op ieder tijdstip aangeboden. Als je een goedkoop treinkaartje vindt, is deze vaak gebonden aan een specifieke trein. Je mag dus niet een trein eerder of later nemen. Naar andere Duitse bestemmingen betaal je vaak meer. Naar Frankfurt en Berlijn kost een enkeltje minimaal € 39. Is dit goedkope treinkaartje uitverkocht? Dan wordt het stapsgewijs duurder. Annuleren of omboeken is vaak mogelijk, maar tegen aftrek van € 15 omboekingskosten.

Reserveren
Ga je met de trein naar Duitsland? Dan kan je zelf kiezen of je wel of geen zitplek wil reserveren. Per twee treinen betaal je 4,50 euro reserveringskosten. Voor dat bedrag ben je vervolgens verzekert van een zitplek. Reserveren kan alleen voor ICE´s, intercity´s, EuroCity´s en nachttreinen.

BahnCard 25
Ga je vaak per trein naar Duitsland? Dan kan je overwegen een kortingskaart bij de Duitse spoorwegen te kopen. Met BahnCard 25 krijg je op de meeste treinreizen 25 procent korting. Ook als het om een goedkoop treinkaartje gaat. De kaart kost 62 euro per jaar. Op een internationale treinreis (voltarief) geniet je bovendien Railplus korting, dat is ook 25 procent korting.

Treinreizen in Duitsland? Handige informatie
Op reis met de trein in Duitsland? Dan is www.bahn.de een handige website. De reisplanner is ook in het Nederlands beschikbaar door rechts boven de taal te wijzigen.

Actuele informatie over bijvoorbeeld storingen is hier te vinden.
Weten waar de ICE komt? Download de ICE spoorkaart. Er is ook een IC spoorkaart en een kaart van het regionale spoor rond Berlijn. Op deze pagina van de de Duitse spoorwegen kunnen meer kaarten gedownload worden.

Handige liks op een rij

Foto´s: Duitse Spoorwegen / DB – Deutsche Bahn

Stand van zaken: voorjaar 2017

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gj kinnegim
6 jaren geleden

wij reizen van utrecht naar bregenz en in nederland zie je borden op de perrons ivm reservering. wagennr ? staat bij letter ?. diverse sites bezocht hoe dit werkt in duitsland en oostenrijk ivm overstappen en tijdverlies.
kan info verstrekt worden of ik op internet van tevoren aan de gegevens kan komen

Menno Tjoelker
5 jaren geleden

Voor de aanvrager waarschijnlijk mosterd na de maaltijd, maar voor anderen die het antwoord op dezelfde vraag zoeken wellicht van nut: het werkt ginder niet anders dan hier. Het is inderdaad heel nuttig om die aanduidingen te bekijken – op zoek gaan naar je plek, door nauwe gangpaden, met bagage, in een volle trein, is niet leuk. Let op de ‘Wagenstandsanzeiger’ op het desbetreffende perron.

jelle
5 jaren geleden

mijn ervaringen met reserveren in duitsland: doe maar niet.. heb weleens meegemaakt dat er een duitser op mn plek was gaan zitten.. mocht mooi een andere plek gaan zoeken ..

Rina Homan
4 jaren geleden

Als ik een trein wil zoeken krijg ik een fout melding het adres van de linken klop niet.

Willem vd Plas
4 jaren geleden

beste mensen,

voor 17 aug. 2019 heb ik kaartjes van de ICE 105 naar basel
wagon en stoel nummers heb ik, maar ik kan nergens een plattegrond vinden met waar de stoelen zijn, kunt u mij hieraan helpen?
mvg Willem vd Plas

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Willem vd Plas

Om eerlijk te zijn niet. Wel weet ik dat er op het station een scherm staat met de rijtuigvolgorde, en waar je kunt zien bij welke letter welk rijtuig komt. In de wagon kun je dan doorlopen naar de juiste stoel.