fbpx

Erik de Zwart blikt terug op stage bij RhB

Van 26 tot en 29 april mocht Erik de Zwart mee met de Rhätische Bahn, de smal spoorwegmaatschappij van de Zwitserse provincie Graubünden. De stage heeft hij te danken aan het bureau voor toerimse voor Graubünden. Hij deed net als tientallen anderen mee aan de droombaanwedstrijd voor machinist.

Dat hij won heeft niets te maken dat hij een bekende Nederlander is. "Iedereen kon mee doen en aangeven waarom hij wilde winnen. Door bezoekers is hij vervolgens in de top tien terecht gekomen en daaruit heeft de Rhätische Bahn de winnaar gekozen" licht een woordvoerster van Graubünden Tourisme toe. Overigens had Erik de Zwart ook van de bezoekers bijna de beste waardering gekregen, slechts één iemand had een hogere waardering.

Rhätische Bahn
Wat veel minder bekend is van Erik de Zwart, is dat hij ook een fervent treinenliefhebber is en al jaren een grote fan is van de Rhätische Bahn. De Rhätische Bahn staat bekend om haar spoorlijnen op grote hoogtes en geweldige uitzicht. Zo is het treintraject van de Bernina Express zelfs opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Iedere treinliefhebber moet eigenlijk eens de route van de Bernina Express hebben afgelegd. Voor Erik de Zwart in elk geval niets onbekends, want hij reist met regelmaat in Graubünden met de Rhätische Bahn.

Terugblik op stage
Inmiddels is Erik de Zwart weer een week terug. Uiteraard waren wij erg benieuwd hoe de stage bij Erik de Zwart is bevallen. Dus vandaar dat wij hem een paar vragen hebben gesteld. 

Was het een echte droombaan?
“Ja, dat was het zeker. Ik voelde me heel bevoorrecht dat ik dit ‘mocht’ doen. Werkelijk elke dag was weer bijzonder."

Wat heb je allemaal gedaan?
"De werkplaats in Landquart was indrukwekkend en leerzaam. Ik heb voorin het nieuwste treinstel, de ‘Allegra’, gezeten en heel veel aardige mensen ontmoet die met passie bij de Rhätische Bahn werken."

Wat is je mooiste ervaring?
"Dat ik veel te weten ben gekomen over de manier waarop de Zwitsers dit treinbedrijf constant in beweging weten te houden. De rit op de bok bij de machinist was geweldig maar het bezoek aan de werkplaats ook. Het was gewoon een prachtige week!"

Blij terug te zijn in Nederland of zou je liever in Zwitserland aan de slag gaan als machinist voor de Rhatische Bähn?
Laat ik het er op houden dat ik werken bij de Rhätische Bahn een fantastische vakantiejob zou vinden!