fbpx

ERTMS-budget vanwege vertraging nu naar sporen Schiphol

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) neemt meer tijd om de sporen en treinen uit te rusten met ERTMS. Omdat het ERTMS-budget nog niet wordt gebruikt, gaat het geld nu naar spoorknooppunt Schiphol. Dat schrijft Dijksma donderdag aan de Tweede Kamer.

ERTMS is een spoorveiligheidssysteem met Europese gestandaardiseerde normen. Met het systeem moet het spoor veiliger worden en moet de capaciteit op het spoor toenemen. De gedachte is dat met het systeem de robuustheid en frequenties toenemen en dat de reistijden verkort kunnen worden. 

Voor de invoering van ERTMS is 2,6 miljard euro apart gelegd, maar er zijn grote zorgen over de financiën. Zo meldt het Algemeen Dagblad dat het Auditdienst Rijk – controleur van de overheid – vreest dat het project ontspoort. De accountants zien volgens het AD zelfs zulke grote problemen bij de controle op het reilen en zeilen, dat ze hoogstwaarschijnlijk over 2015 geen goedkeuring afgeven.

Niet alleen Nederland heeft moeite met de uitrol van ERTMS, ook in Europa gaat het langzamer en moeizamer dan de bedoeling was. In 2016 zullen de lidstaten en de Europese Commissie de planning voor de uitrol tot 2030 opnieuw bespreken. De vertraging in Europa grijpt Dijksma aan om ook in Nederland rustiger aan te doen. "Ik vind het van belang dat de uitrol in Nederland in de pas blijft lopen met de ons omringende landen," schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer.

Volgens Dijksma moet Nederland nu minder haast maken met ERTMS, zodat er geleerd kan worden van de ervaringen in andere landen. Verder wil Dijksma de aanbevelingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Fyra meenemen in de uitrol van ERTMS. "Een concreet voorbeeld hiervan is de aanbeveling om een uitgebreid integraal proefbedrijf in te richten, iets wat vooralsnog slechts in een beperkte vorm en omvang was voorzien," legt Dijksma uit.

De vertraging komt het kabinet bovendien goed uit: Schiphol is een steeds groter spoorknooppunt aan het worden, maar er is geen geld om het probleem aan te pakken. Nu het ERTMS-project vertraging oploopt, is besloten om het geld niet op de plank te laten liggen maar te gebruiken om te investeren in het spoor rond Schiphol. Daardoor moet het station in staat blijven om de reizigersstroom aan te kunnen.

Rectificatie: Anders dan de titel doet vermoeden, zal het geld niet gaan naar de sporen van Schiphol, maar naar het station.