fbpx

FNV: donderdag 31 mei staking bussen in Zuid-Holland, Friesland en Limburg

28 mei 2018 11:00

Buschauffeurs staken op donderdag 31 mei bij de RET (streekvervoer/OV-deel) in Rotterdam (de metro en een deel van de bussen zullen wel rijden), Arriva Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Connexxion Voorne-Putten, Arriva Limburg en Arriva in Friesland.

Het wordt de zevende stakingsdag van dit jaar in het streekvervoer. Ook voor zaterdag 26 mei heeft het FNV een estafettestaking aangekondigd. De afgelopen twee weken waren er vanwege de examens van scholieren alleen stakingen in het weekend. Daar komt met de staking van 31 mei een einde aan. Wat de gevolgen van de staking op donderdag 31 mei precies zullen zijn, is nog niet duidelijk. Connexxion heeft bij eerdere stakingen geprobeerd de bussen op drukke lijnen zoveel mogelijk te laten rijden. Arriva besloot tijdens de landelijke stakingsdagen alle bussen juist in de remise te houden.

De werkgevers hekelen de houding van de vakbond. “Bonden eisen nu vijf minuten extra doorbetaalde pauze per 2,5 uur en extra loonsverhoging. Alleen al vijf minuten extra betaalde pauze per 150 minuten komt neer op extra jaarlijkse kosten voor de bedrijven van minimaal 4% tot 5%. Daarbij willen ze nu bovenop het reeds uitonderhandelde loonbod van 8,3% voor drie jaar, nog extra loonsverhoging. Dat geld is er simpelweg niet,” reageert Fred Kagie namens de werkgevers.

Bij FNV zien ze dat anders. Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer: “Onvoorstelbaar dat werkgevers nog steeds geen afspraken met ons willen maken. Ze doen net alsof we gouden bergen vragen. Terwijl we vragen om eens in de 2,5 à 3 uur even vijf minuten pauze. Hoe ingewikkeld is dat?” Verhoef benadrukt dat de keuze tussen wel of niet staken volledig bij de werkgevers ligt.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) wil graag opnieuw met de vakbonden in gesprek om te zorgen voor een goede CAO met duidelijke afspraken over werkdruk, waar alle medewerkers vertrouwen in hebben. “Hier is de afgelopen weken achter de schermen hard aan gewerkt, zonder resultaat,” aldus de werkgevers. De CAO Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Gedupeerde reizigers met een abonnement hebben bij een staking die langer duurt dan 24 uur recht op compensatie. Connexxion heeft eerder laten weten de estafettestaking en de eerdere landelijke stakingsdagen te zien als één staking.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gert Idema
5 jaren geleden

Lijkt mij alleen maar ten goede te komen voor de P R van de FNV. Voor de reiziger is dit niet fijn.

Sandra
5 jaren geleden

heel jammer dat ze dit over de rug van reizigers uitvechten, dit kost me kapitalen aan taxi om naar het werk te komen. Kan ik dit ergens op verhalen ?