fbpx

Forse hinder door werkzaamheden op het spoor

Wie deze zomer op pad gaat met de trein doet er verstandig aan vooraf goed te checken of er hinder te verwachten is door geplande werkzaamheden. Zo begint ProRail zaterdag 18 juli met een megaklus rond Eindhoven. Daardoor is er tot zondag 9 augustus hinder voor treinreizigers rond Eindhoven. Ook op andere trajecten wordt er aan het spoor gewerkt, bijvoorbeeld rond Zwolle.

Vooral de werkzaamheden bij Eindhoven zullen voor forse hinder zorgen. ProRail vervangt daar vanaf 18 juli onder meer spoorstaven en wissels. Drie weken lang moeten treinreizigers rond de stad rekening houden met vertraging. 

De overlast duurt het langst tussen Eindhoven en Helmond. Daar rijden de hele periode alleen maar bussen in plaats van treinen. Wie verder moet naar Venlo, is in eerste instantie ook op de bus aangewezen. Vanaf 27 juli rijden tussen Helmond en Venlo wel weer treinen. Tussen Eindhoven en Weert ligt het treinverkeer in de weekenden helemaal plat, doordeweeks rijden minder treinen dan normaal. 

De werkzaamheden rond Eindhoven zorgen ook voor hinder bij doorgaande treinreizigers van en naar Limburg. In de weekenden moeten die reizigers deels met de bus, en doordeweeks moet er extra overgestapt worden in Eindhoven. De Intercity´s naar Heerlen stoppen tussen Eindhoven en Roermond op ieder station.

Veel werkzaamheden worden in het weekend en de zomer gepland, omdat er minder mensen met de trein reizen. Om die reden wordt er ook vaak ´s avonds en in het weekend aan het spoor gewerkt. ProRail zegt bewust voor een lange periode werkzaamheden in Eindhoven gekozen te hebben, zodat verschillende werkzaamheden tegelijkertijd kunnen plaats vinden "om de hinder voor reizigers zo veel mogelijk te beperken´´.

Op dit moment werkt ProRail ook al op diverse trajecten aan het spoor, bijvoorbeeld tussen Almelo en Hengelo. Ook rondom Zwolle is de treindienst aangepast en worden momenteel enkele treinen vervangen door bussen. Daar hebben echter de meeste doorgaande treinreizigers geen hinder van de werkzaamheden. Later deze zomer volgen er nog uitgebreide werkzaamheden tussen Zwolle en Emmen. Ook op tal van andere trajecten wordt er korte of langere periode aan het spoor gewerkt.

ProRail is al langer bezig met wat het noemt "de grootste vernieuwing en aanpassing van het Nederlandse spoor sinds het bestaan van de spoorwegen´´. Het werk ten oosten van Eindhoven is daar onderdeel van. Vorige zomer was bij Den Bosch een soortgelijke operatie.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: (c) Dave van Hattem